Lokalna samouprava

Sutra potpisivanje novih ugovora o dodeli sredstava Pirotu – Vrtić “Crvenkapa” prelazi na ekološko grejanje

Grad Pirot ulaže maksimalne napore da svuda, gde postoje realne mogućnosti, konkuriše za novčana sredstva koja bi podelio svojim građanima, tako da je i kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, u cilju realizacije mera podizanja nivoa energetske efikasnosti i smanjenja zagađenosti životne sredine konkurisao za određena sredstva. Pirot je konkurisao na dva konkursa i dobio pozitivan odgovor. Prvi konkurs odnosi se na unapređenje individualnih ložišta, a drugi na Dečji vrtić “Crvenkapa” za koji će grad dobiti novac za zamenu postojećeg kotla na lož ulje kotlom na pelet.

Prema rečima Bojana Ivkovića, menadžera za energetiku grada Pirota, prema prvom konkursu za unapređenje individualnih ložišta Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 2 miliona, a Uprava grada 500.000 dinara . Za zamenu starog kotla u objektu “Crvenkapa”, koji koristi lož ulje, od strane resornog ministarstva grad će dobiti 800.000 dinara, a ostatak je učešće grada.

“Realizacijom tog konkursa vezanog za Vrtić “Crvenkapa” grad Pirot će biti jedan od retkih gradova u Srbiji gde će svi javni objekti, koji su pod ingerencijom lokalne samouprave, u domenu grejanja, biti ili vezani na sistem daljinskog grejanja, ili će koristiti ekološki prihvatljivo gorivo – biomasu. Prvi konkurs je vrlo sličan konkursu koji je raspisalo Ministarstvo energetike, ali razrada modela podele i realizacije tek je pred nama. Ono što je bito, sutra se u Beogradu potpisuju ugovori sa ministarkom zaštite životne sredne, Irenom Vujović, i očekujemo da za nekoliko nedelja krenemo sa realizacijom tih konkursa” – rekao je Ivković.

Po svemu sudeći naredne grejne sezone, nedavno renoviran i proširen Vrtić “Crvenkapa” imaće ekološki i jeftiniji energent.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker