Obrazovanje

Sutra počinje nova školska godina – 4 prvaka više nego lane

U pirotskim osnovnim školama  ove godine u prvi razred polazi 413 đaka, gotovo isto kao i prošle godine kada je  upisano 409 učenika. Ovo je ujedno i blago povećanje broja prvaka u odnosu na školsku 2018/19 kada  je u prvi razred upisano 29 učenika manje. Osmi razred završio je 471 učenik, što znači da će u pirotskim školama ove školske godine biti oko 60 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu.

U OŠ “8. septembar” polazi 148 prvaka od čega 138 u gradu i 10 u selima. U OŠ “Vuk Karadžić” upisano je 106 prvaka, 92 u gradu i 14 u selima  a u školi “Sveti Sava” upisano je 107 deteta, 94 u gradu i 13 u selima. Najmanji broj prvaka 46 je u školi “Dušan Radović”, od čega je 41 dete u gradu a svega petoro u seoskim školama koje pripadaju ovoj matičnoj školi. Školu “Mladost” upisalo je 6 prvaka.

Dušan Spasić, prosvetni inspektor, kaže da su četvrti razred završila 384 učenika  i da je ovaj podatak bitan zbog eventualnih tehnoloških viškova učitelja, odnosno, nastavnika razredne nastave. Tehnoloških viškova neće biti jer je u prvi razred upisano tridesetak učenika više, kaže Spasić. Ipak, poređenja radi, osmi razred završio je 471 učenik, što znači da će u školskim klupama ove školske godine biti oko 60 učenika manje, a to je i pokazatelj demografske strukture u gradu, odnosno, da se iz godine u godinu smanjuje  broj dece u školama, kaže Spasić.

Sutra, 01. septembra, učenici neparnih razreda OŠ “Vuk Karadžić” i “Dušan Radović”  polaze prepodne, a u školama “Sveti Sava” i “8. septembar”  u prepodnevnoj smeni su učenici parnih razreda. Kao i svake  godine u svim školama organizovane su priredbe za prvake.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker