Lokalna samouprava

Šumsko gazdinstvo Pirot – Prirast šuma znatno viši od realizovane seče

Očuvanje šumskog blaga zahteva dosledno poštovanje usvojenih godišnjih i periodičnih planova. Upravo zato, na šumskim gazdinstvima u Srbiji, kojima je povereno upravljenje ovim prirodnim resursom od izuzetnog značaja, je velika odgovornost da zadate ciljeve u potpunosti realizuju. Šumsko gazdinstvo Pirot, kaže direktor Igor Petrović, gazduje površinom od oko 43 hiljade hektara. Od toga, oko 38 hiljada hektara je obrasle površine pod raznim oblicima šumskih eko sistema, od niskih do visokih, lišćarskih i četinarskih šuma. Petrović kaže da je oko 8 hiljada hektara neobrasle površine koja svake godine ulazi u planove za nova poljumljavanja, ukoliko je potrebno, s obzirom da one predstavljaju pašnjake za ishranu i preživljavanje divljači.

stara planina

Dozvoljena količina drvne mase, odnosno etat, koja se u jednoj godini sme poseći predstavlja 80 posto od ukupnog prirasta eko sistema kojim Šumsko gazdinstvo Pirot upravlja.

“Ako je 100 kubika prirast mi možemo da posečemo 80 kubika, tako da nikada sve što priraste se ne poseče. Naš etat, predodređen za Šumsko gazdinstvo Pirot, je oko 72 hiljade kubika na godišnjem nivou. Zbog različitih uslova terena, nagiba, reljefa, imamo strme i stenovite padine, na primer jedna Gazdinska jedinica “Topli Do” posle Šar planine je najteži teren koji postoji, mi ne možemo da iskoristimo ukupno dozvoljenu količinu od oko 72 hiljade kubika. Mi više od 50 hiljada kubika godišnje ne posečemo. Seča se obavlja sa prethodno stručno odrađenom doznakom, odnosno obeležavanjem stabala za seču, tako da se vrati u tri seka – pripremni, oplodni i završni sek, da se vrati vegetacija i obnovi šuma. Naš stručni zadatak je da iskoristimo ono što postoji, ali sa normalnim zahvatima i da vratimo prvobitnu sastojnu gde je i bila” – kaže direktor Petrović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker