Lokalna samouprava

Sumiranje rezultata i planovi za dalji razvoj grada Pirota

Preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja je prerasla u Ministarstvo,  grad Pirot je realizovao brojne projekte. Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, podsetio je na najznačajnije projekte koji su do sada realizovani i najavio rezgovore i sastanke sa ministrima i predstavnicima ambasada od kojih zavisi dalji razvoj grada i unapređenje uslova života na teritoriji grada Pirota.  Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić

Za gradonačelnika Pirota, mr Vladana Vasića,  sve ono što je do sada  urađeno značajno je  za unapređenje svih  oblasti života i za dobrobit svih građana Pirota. „Pored infrastrukture trudimo se da napravimo pomak i u sportu, medijima, kulturi i svim ostlim oblastima. Sa Kancelarijom za javna ulaganja smo imali zajedničke projekte, imaćemo ih i ubuduće. Imamo  zajedničke projekte sa ambasadama, donatorima u okviru prekogranične saradnje, sa drugim ministarstvima i naravno, iz našeg budžeta“ – kaže gradonačelnik.

Gradonačelnik Pirota kaže da se priprema za razgovor sa pojedinim ministrima i da za svakog od njih ima konkretan predlog i najavljuje da će se u skorije vreme sastati sa Ministrom za javna ulaganja. „Sumiraćemo ono što je do sada urađeno i šta bismo mogli da uradimo u budućnosti. Do sada smo renovirali škole, u potpunosti je renovirana škola „Sveti Sava“, škola „Mladost i OŠ „8. Septembar“ ali imamo i projekte koji su već nekoliko godina na čekanju kao što je projekat renoviranja Gimnazije, izgradnja filskulturne sale u školi Mlaost i  renoviranje stare škole Vuk Karadžić kao i još neke projekte koje želim da predložim. Tek se očekuje veliki posao u Bolnici s obzirom da smo uložili ogroman novac u projektnu dokumentaciju, u planu je sređivanje bolnice“ – kaže gradonačelnik Pirota.

gradska izborna komisija grad pirotVasić je podsetio na još jedan značajan projekat preko Kancelarije za javna ulaganja,  javno-privatno partnerstvo za isporuku toplotne energije za objekte javne namene  odnosno uvođenje biomase   kao jednog od  osnovnih energenata u Gradskoj toplani. ”Želimo da, ako je ikako moguće za narednu grejnu sezonu, uvedemo ovaj energent, kako bismo se oslobodili zavisnosti od mazuta ili gasa. To je posao za narednih nekoliko meseci pa možda i godinu dana. Za sada se radi predlog projekta za javno privatno partenrstvo i procena količine biomase koja je potrebna“ .

Još jedan značajan  projekat je rekonstrukcija Doma vojske, vredan oko tri miliona evra. „Radovi su u toku, oko Doma vojske je pravo gradilište i ja se nadam da ćemo dobiti jednu modernu zgradu i nadogradnju od 1.500 m2. Za sada je ideja da oko 500 m2 tog prostora dobije  Okrug, jer je zgrada Pirotskog upravnog okruga potpuno neuslovna. Ostalih 1.000 kvadrata planirali smo za razvoj IT sektora, to će biti novi prostor za IT sektor koji se inače razvija“ – kaže gradonačelnik Pirota.

Vasić je najavio dolazak ambasadorke Nemačke sa kojom će razgovarati o projektima koji se realizuju sa Helpom, UNOPS-om, KFW-om i  GIZ-om i podsetio da je upravo u školi „8. Septembar“ u saradnji sa GIZ-om uvedeno grejanje na biomasu. Vasić kaže da će iskoristiti priliku da ambasadorki predstavi Trening centar za IT.

Dom vojske Pirot
Dom vojske Pirot

Gradonačelnik Pirota podsetio je na značaj energetske sanacije javnih objekata kao i objekata u privatnom vlasništvu. „ S obzrom da imamo Fond za energetsku efikasnost stanovnici  zgrada su iskoristili tu mogućnost da renoviraju svoje fasade, građani su dobli mogućnost da uz našu subvenciju zamene stolariju, kotlove za grejanje, ventile ili da instaliraju solarne panele. Što se tiče Doma vojske to je donacija Ministarstva energetike sa velikim učešćem grada Pirota. U toku je javna nabavka i nadam se da ćemo zameniti kompletnu stolariju u Domu kulture“ – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Pirota  je rekao da već postoji i nteresovanje za prostorije Apotekarske ustanove  i da je BENU apoteka zainteresovana za zakup ali se čeka saglasnost centrale iz Nemačke.  Na jednoj od narednih sednica odbornici će odlučivati o davanju  saglasnosti kako bi se potpisao ugovor po kome bi najverovatnije od 1. januara apoteka BENU preuzela Apotekarsku ustanovu.

Sumirajući rezultate rada, mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota kaže da je godina koja je na izmaku bila intenzivna po pitanju izgradnje. „Završetak otvorenog bazena koji je izgrađen u rekordnom roku, napunjen je vodom, u narednom peropdu vršiće se testiranje opreme i primopredaja objekta. „Vodi se računa o svim finesama i zato je bazen napunjen vodom pred zimu  jer se na taj način održava oprema. „U tom delu je nikao jedan stambeni kompleks koji je ukrasio čitav grad. Grad Pirot je kupio stadion,  hotel Stadion, kupili smo umetnička dela i napravili terene sa veštačkom travom“, kaže, Vasić. O rasporedu umetničkih dela koja su otkupljena iz  nekadašnje fabrike Prvi maj, će odlučivati komisija koja će predložiti lokacije na kojima će ova vredna umetnička dela biti izložena.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker