Gradska hronika

Subvencije grada Pirota za razvoj ruralnog turizma dodatni motiv za unapređenje turističke delatnosti

Prvi put prošle godine, u okviru Fonda za razvoj poljoprivrede grada Pirota, realizovana je nepoljoprivredna mera u cilju unapređenja ruralnog turizma. U te svrhe opredeljena su tri miliona dinara, a maksimalan iznos subvencije bio je 300 hiljada dinara na isto toliko uloženih sredstava, bez PDV-a. Ukupno jedanaestoro vlasnika poljoprivrednih gazdinstava iskoristilo je subvencije grada čime je dobijeno 58 kategorisanih ležajeva. U planu je da i ove godine bude raspisan konkurs.

pokrovenik stara planina panorama
Selo Pokrovenik na Staroj planini

Prema rečima Dragana Jovanovića, stručnog saradnika u Turističkoj organizaciji Pirot, maksimalan iznos subvencija iskorišćen je oko 70 posto. Ono što je karakteristično ljudi su bili motivisani da investiraju više od maksimalno predviđenih subvencija, što ukazuje da su spremni da se veoma ozbiljno posvete seoskom turizmu.

“To je početak razvoja turizma, ali sa druge strane imamo karakterističnu notu da je došlo do povećanja kvaliteta smeštaja. Kada računate na novac iz svog budžeta morate malo biti i skromniji, a ovo pruža mogućnost da se više povede računa o kvalitetu opreme. Konkurs kao takav bio je u pravcu kupovine kuhinja, stolova, stolica, ćebadi i ostalih potrepština. Naravno, bilo je i adaptacija objekata, odnosno građevinskih radova. Posle ovih subvencija svako je dobio kategoriju u skladu sa uslovima za šta su konkurisali”- rekao je Jovanović.

Konkurs će biti raspisan i ove godine i očekuje se da budu izdvojena veća sredstva u odnosu na prošlu godinu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker