Lokalna samouprava

Subvencije grada 80 posto za boravak dece i u privatnim vrtićima – Isti uslovi za svu decu u Pirotu

Većnici grada Pirota razmatrali su Odluku, i dali saglasnost, o nadoknadi dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno, ili fizičko lice. Na taj način tretman predškolskih ustanova bio bi ravnopravan, odnosno, važili bi isti uslovi za roditelje koji svoju decu upisuju u privatne vrtiće. Ekonomska cena boravaka deteta u Predškolskoj ustanovi, čiji je osnivač grad, iznosi oko 21.480 dinara. Grad subvencioniše 80 posto od cene, tako da roditelj plaća oko 4.295 dinara. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da se za PU “Čika Jova Zmaj” izdvaja skoro 10 posto budžeta, odnosno preko 250 miliona dinara.

“Nemamo dovoljno kapaciteta da primimo svu decu koja su zainteresovana da pohađaju Predškolsku ustanovu. Negde oko 1.400 dece je trenutno u PU “Čika Jova Zmaj”, od toga ove godine zahtev za nov upis bio je 435, a mi smo preko 200 rešili. Dakle, ima još preko 200 deteta, što nije malo, koja nisu upisana, a mi želimo da sva deca u Pirotu imaju mogućnost da pohađaju vrtić, da bi svi roditelji mogli da rade, da traže posao i da svoju decu socijalizuju. Važan je podatak, i to treba istaći, da svako dete koje boravi u vrtiću Gradska uprava subvencioniše sa 80 posto od ekonomske cene, to je oko 17.000 po detetu mesečno. U nameri da sva deca budu jednaka, a da proširimo mogućnost upisa, usvojili smo odluku da na isti način subvencionišemo i decu koja idu u privatne vrtiće. Pozivamo ljude da otvore privatne vrtiće, nije lak proces otvaranja, jer treba zadovoljiti brojne uslove, kadrovske, tehniče, funkcionalnost objekta i tako dalje” – izjavio je Vasić.

On je dodao da dozvolu o ispunjenosti uslova daje resorno ministarstvo, a grad želi da one koji otvore privatni vrtić, odnosno upisanu decu, subvencioniše sa 80 posto od ekonomske cene PU “Čika Jova Zmaj”. Možda će cena boravka u privatnim vrtićima biti viša, ali grad će svako dete u tom vrtiću subvencionisati kao i dete koje boravi u Predškolskoj ustanovi čiji je osnivač grad.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker