Kultura

Studenti niškog Fakulteta umetnosti održali koncert kamerne muzike “Uhvati ritam”

Koncert kamerne muzike, pod nazivom “Uhvati ritam”,  studenata niškog Fakulteta umetnosti, klase spec. Ana Veličković Igić, redovnog profesora, održan je  u sali Doma kulture. Koncert je  nastavak uspešne saradnje koju OMŠ “Dr Dragutin Gostuški” ima sa Fakultetom umetnosti u Nišu. Prošle godine je Škola bila organizator koncerta klavirskog dua, gde su nastupile tri generacije,  bivši i sadašnji učenici škole i njihovi profesori.

Marija Mijalković,  direktorka OMŠ “Dr Dragutin Gostuški”, kaže da se ovakvi koncerti, pored umetničkog predstavljanja, organizuju sa ciljem da se učenici  karijerno usmeravaju. “Ostvarujemo lepu saradnju sa srednjom muzičkom školom u Nišu gde se ugavnom đaci opredeljuju za dalje školovanje  a kasnije budu i student Fakulteta umetnosti u Nišu. Neki od njih su i predavači u Osnovnoj muzičkoj školi” – kaže direktorka.

Želimo da pokažemo mladima koliko je lepo baviti se muzikom, koliko treba vremena i truda uložiti ali to je pre svega jedno lepo druženje a posle koncerta  đaci muzičke škole mogu da razgovaraju sa studentima i pitaju ih sve ono što ih zanima o fakultetu, ističe direktorka škole.

Ona kaže da svake godine dvoje ili troje učenika Muzičke škole odlazi na dalje školovanje u srednje muzičke  škole. “Oni su uspešni, mi partimo njihovo dalje školovanje i dalji razvoj. Neki od njih odlaze u Beograd ali je većina na instrumentalnim odsecima u Nišu” – kaže Mijalkovićeva.

Profesorka Ana Veličković Igić, čiji su studenti  nstupili pred pirotskom publikom kaže da se ovakva muzika se ne čuje  svakodnevno ni u Pirotu a ni u drugim gradovima. Ona ističe da  su ovakvi koncerti  motivišu učenke muzičkih škola nastave da se muzički obrazuju i da postanu studenti Fakulteta  umetnosti.  “Ukoliko dete zaista oseti potrebu još u detinjstvu da se bavi muzikom  to treba negovati i pospešiti  rad kako na instrument tako i na glasu ako se školuju za solo pevanja” – kaže, spec. Ana Veličković Igić, redovni professor Fakulteta Umetnosti.

“Jako mi je drago što se naši student po zvršetku fakulteta vraćaju u svoja mesta i podstiču kulturu i muzičku umetnost odnosno ono na čemu radimo tokom školovanja. Rad je presudan svuda pa i u muzici, kulturi, umetnosti, to je nešto što je uz talenat, želju i upornost u današnje vreme, gde ova vrsta muzike nije baš tako popularn , opstane i da kod dece razvije ljubav koju će nadgraditi i kasnije kada završe fakultet prenose dalje generacijama ” – ističe profesorka Veličković Igić.

Sa odseka kamerne muzike iz Niša, nastupili kamerni vokalno instrumentalni ansambli i instrumentalni ansambli sastavljeni od dva do četiri člana.  Publika je uživala u zvucima flaute, harmonike, violine, kalvira. Među publikom je bilo najviše učenika OMŠ “Dr Dragutin Gostuški” koji su mogli da čuju i soliste i kako zvuči sopran, tenor.

Muzička škola ove godine ima 195 učenika  od čega 110 u Pirotu a ostali u izdvojenim odlejenjima u Dimitrovgradu I Babušnici.  U maju počinje prijavljivanje  učenika za upis u prvi razred a sredinom juna je polaganje prjemnog ispita.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker