Gradska hronika

Studenti – buduće arhitekte uređuju Dom kulture u Dojkincima

 Stanovnici sela Dojkinci na Staroj planini i dvadesetjedan student i studentkinja sa nastavnicima Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu realizovaće zajednički projekat „Uređenje sale Doma kulture u MZ Dojkinci“ u periodu od 13. do 17. marta 2019. godine. Posednjeg dana realizacije projekta, u nedelju 17. marta 2019. sa početkom u 12.00 časova biće održano svečano otvaranje preuređene sale Doma kulture u Dojkincima. 

Predlog rešenja

Projekat je nastao u jesenjem semestru školske 2018/19. godine u okviru predmeta Arhitekti i građanske inicijative za održivi razvoj i rezultat je saradnje studenata i nastavnika Arhitektonskog fakulteta i stanovnika sela Dojkinci sa Stare planine, opština Pirot. Koncipiran je u skladu sa razumevanjem da arhitekti mogu svojim znanjima i veštinama doprineti razvoju i unapređenju kvaliteta života zajednica i stanovnika u udaljenim, često siromašnim ruralnim predelima Srbije. 

Trenutni izgled Doma kulture u Dojkincima

Ovim projektom se zapušten i neiskorišćen prostor u javnoj svojini uređuje u prostor zajednice u kojem se mogu odvijati različite aktivnosti od znacaja za unapredjenje zivota ljudi u selu: sastanci, seoske proslave, radionice, prezentacije, izlozbe, projekcije, predstave. 

Očekujemo da ovo bude inicijalni projekat koji će inspirisati i podstaći pojedince, zajednice, javne, privatne i civilne organizacije na društveno odgovorno delovanje, zaštitu prirode i obnovu života u selima Stare planine i Srbije. Korist od realizacije projekta imaće neposredno Dojkinčani, ali i stanovnici susednih sela. 

Realizaciju projekta su podržali: Zajednicko.org – platforma za teoriju i praksu društvenih dobara, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, grad Pirot i kompanije: Nivo 381 – Penetron iz Beograda, Easy Building iz Pančeva, INO-ING Gradnja iz Pirota i Rus Plamen iz Aranđelovca. 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker