Obrazovanje

Studenti ATVSS Niš – Odsek Pirot priredili izuzetan mjuzikl za decu

Na Letnjoj sceni Akademije tehničko vaspitačkih strukovnih studija Niš – Odsek Pirot premijerno je izveden mjuzikl za decu pod imenom “Bajka iz parka”. Mjuzikl je nastao u okviru projekta Ministarstva prosvete koji ima za cilj unapređenje kvaliteta visokoškolskog obrazovanja, a delo je zajedničkog rada studenata i profesora. S obzirom da ATVSS školuje studente za rad sa decom, zbog aktuelne epidemijske situacije u prethodne dve godine, redovne aktivnosti studenata, koje se ogledaju kroz praktičan rad sa decom u vrtićima, u velikoj meri su izostale. Kroz ovaj projekat teorijska znanja su realizovana na praktičan način rekla je, pored ostalog, rukovodilac Odseka u Pirotu ATVSS Niš, prof. dr Emilija Popović.

“Na jedan nov način studenti su savladali ono što je potrebno. To su predmeti poput dramske umetnosti, lutkarstva, scenske, razvoj govora, književnost za decu, likovna i muzička umetnost, sve smo to sklopili u ovaj jedan polusatni mjuzikl. Studenti su sami, naravno uz pomoć profesora, radili i lutku, i scenu, dekor, muziku, aranžman, svirali su kompozicije, tako da je ovo jedan ulazak u dualno obrazovanje i vrlo smo ponosni, s obzirom da je prvi put u Srbiji jedan ovakav vid nastave prepoznat i odobren od resornog ministarstva. Kroz ovaj projekat  dobili smo, ne samo letnju scenu, već dobar glas za koji se nadamo da će se daleko čuti” – izjavila je Popovićeva.

Predsednik ATVSS Niš, prof. dr Srđan Jovković, smatra da je realizacija projekta veliki korak kako za Odsek u Pirotu tako i samu Akademiju tehničko vaspitačkih strukovnih studija Niš. On je zahvalio Ministarstvu prosvete koje je uvidelo značaj ovakvih manifestacija i dalo mogućnost da Akademija učestvuje u projektu koji je važan za studente i decu predškolskog uzrasta.

Načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, kaže da je veoma dobro što je Odsek u Pirotu prepoznao mogućnost da se od Ministarstva prosvete dobije podrška za realizaciju projekta, a za samu letnju scenu odobreno je milion dinara.

“Ovo je prilika da kroz jedan mjuzikl upoznamo rad studenata koji su u saradnji sa svojim profesorima napravili jednu lepu scenu, sami kreirali, sami napravili lutke, dizajnirali sve i učestvuju u predstavi koja je edukativna i namenjena deci predškolskog uzrasta” – izjavila je načelnica Tončić.

Predsednica Skupštine grada, dr Milena Dimitrijević, ukazala je na veliki značaj ovakvih predstava za najmlađe, s obzirom da je korona dve godine ometala normalan rad. Ona je istakla izuzetnu saradnju grada Pirota sa ovom visokoškolskom ustanovom. Lokalna samouprava nastoji da udovolji, u okviru svojih mogućnosti, svim zahtevima ove Ustanove i u potpunosti podržava ovakve projekte.

Treba reći da je u pitanju ekološki mjuzikl koji su studenti Akademije pripremili, u režiji profesorke Jelene Mekić, i bazira se na bajci Ivica i Marica.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker