Lokalna samoupravaTelevizija Pirot

Studenti arhitekture proučavaju tradicionalnu arhitekturu Stare planine

Danas je u sali Skupštine grada Pirota održana radionica KULTURA/LJUDI u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uz podršku lokalne samouprave Grada Pirota. Podrška Grada Pirota odnosi se na nastavni proces na grupi predmeta na Master akademskim studijama Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u toku 2018/19 skolske godine. Poligon za izradu studentskih radova biće zaštićeno prirodno dobro Park prirode Stara planina.

Okvir rada studenata i profesora ce biti tema “Lokalizacija ciljeva održivog razvoja definisanih UN razvojnom agendom Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development” iz 2015. godine.

Na radionici su učestvovali nastavnici Arhitektonskog fakulteta Departmana za urbanizam koji će raditi sa 47 studenata na ovom zadatku. Predstavnici gradskog odeljenja za urbanizam i Turističke organizacije Pirot predstavili su osnovne podatke o području, planovima razvoja i ključnim potencijalima i ograničenjima razvoja.

Elena Vasić-Petrović, arhitekta iz Zavoda za zastitu spomenika iz Niša,  i predstavnica Fondacije “Arhitekta Aleksandar Radović” upoznala je prisutne sa ključnim spomenicima kulture na Staroj planini i predstavila Studiju zaštite sela Gostuša. Ova studija je nagrađena prestižnom nagradom Europa Nostra. Arhitekta Vasić Petrović autor je pomenute studije koja je prva studija iz naše zemlje nagrađena prestižnom nagradom.

Studenti i profesori će radi uspešne realizacije nastavnog procesa boraviti u Pirotu i okolini od 19-21. oktobra, održaće nekoliko radionica sa ključnim akterima zaduženim za upravljanje i zainteresovanim za razvoj teritorije i obići deo predmetnog područja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker