Pirotsko kulturno leto

Studenti arhitekture iz Australije, Velike Britanije, Rusije, Nemačke i Srbije boraviće u Kamenom selu na Staroj planini

U okviru projekta “Usvoji domaćinstvo u Gostuši” od 15. do 25. avgusta u selu Gostuša na Staroj planini boraviće studenti – uglavnom arhitekture iz Australije, Velike Britanije, Rusije, Nemačke i Srbije. Oni će proučavati jedinstvenu arhitekturu staroplaninskog Kamenog sela. Ovaj volonterski kamp je zvanično sertifikovan kao deo programa „Evropska godina kulturnog nasleđa 2018”, jedini ove vrste u Srbiji.

Studija zaštite staroplaninskog sela Gostuša, autorke arhitekte Elene Vasić Petrović dobila je prestižnu nagradu organizacije EU koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa – “Europa nostra” za prošlu godinu. Upravo zahvaljujući ovoj činjenici, Gostuša je zainteresovala stručnjake iz celog sveta koji se bave zaštitom kulturnog nasleđa.

gostuša

 Po rečima menadžera projekta Dejana Rudića Vranića Kamp finansiraju Fondacija “Arhitekta Aleksandar Radović” i Grad Pirot.

-Mladi stručnjaci sa svih meridijana učestvovaće tokom svom boravka u projektu koji za cilj ima direktno uključivanje u očuvanje nasleđa, između ostalog i na taj način što će od retkih majstora naučiti kako se nanose blatni malteri i drugi materijali koji su korišćeni za pravljenje kuća u Gostuši vekovima unazad-kazao je Rudić Vranić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de