Gradska hronika

Stroža kontrola kod uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje sutra, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

automobil u kome je pronadjena droga

Kontrolisanje upotrebljavanih vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija za kontrolisanje na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Izmene i dopune u najvećoj meri se odnose na početak primene dela pravilnika koji se odnosi na kontrolisanje motornih i priključnih vozila koja se uvoze kao upotrebljavana sa ciljem “stvaranja uslova za kvalitetniju tehničku kontrolu, kao i kontrolu verodostojnosti prateće dokumentacije vozila, da bi se kao rezultat dobilo bezbednije vozilo na putevima Srbije i tačni tehnički podaci o samom vozilu”.

Tačnost svih tehničkih podataka o vozilu, koji su ne retko bili i predmet zloupotrebe, pre svega radi umanjivanja dažbina prilikom registracije vozila, predstavlja jedan od važnih razloga za početak primene tog pravilnika.

Na sajtu Agencije www.abs.gov.rs biće blagovremeno objavljene informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu sprovodjenja postupka kontrolisanja vozila, zatim uplatni računi za troškove sa iznosima, kao i adrese ispitnih mesta.

Reč je o Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila u pogledu kontrolisanja vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, koji je Ministarstvo saobraćaja objavilo 11. aprila.

Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je odgovarajuću proceduru za ovu aktivnost trudeći se da budućim uvoznicima polovnih vozila omogući brzu i efikasnu uslugu.

Procedura počinje postupkom carinjenja, tako što će radnici Uprave carina omogućiti uvoznicima da prilikom smeštaja pod carinski nadzor vrše ujedno i izuzimanje vozila radi predmetnog kontrolisanja.

Uvoznik dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom, koja će nakon kontrole biti vraćena.

Ovlašćena organizacija o izvršenom kontrolisanju sačinjava zapisnik, a na osnovu toga Agenciji za bezbednost saobraćaja dostavlja izveštaj o kontrolisanju.
Na osnovu pozitivnog izveštaja Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, što se koristi u daljem postupku carinjenja odnosno registracije vozila.

Agencija TANJUG

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker