Gradska hronika

Strategija za mlade – osnov za unapređenje položaja mladih, identifikovanje i rešavanje probleme

Nova Strategija za mlade, čija izrada uskoro počinje,  biće osnov za unapređenje omladinckih politika  i poboljšanje položaja mladih u Pirotu. Amelija Kostadinović, iz Odeljenja za vanprivredne delatnosti GU Pirot kaže da radnu grupu za izradu strategije  čine predstavnici relevantnih ustanova i institucija, civlnog sektora i drugih subjekata društvene zajednice. Dva člana radne gruipe su iz Regionalne razvojen agencije Jug koja je ujedno i stručna podrška u izradi Strategije za mlade Pirota. Po završetku nacrta Strategije biće zakazana javna rasprava a usvajanje se očekuje do kraja maja meseca.

Položaj mladih na Zapadnom Balkanu i Turskoj,  bila je tema nacionalne konferencije pod nazivom „Promocija godišnjeg izdanja regionalnog Indeksa participacije mladih“, koju Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje  već šestu godinu za redom.  Predstavljen je  Indeks koji  objedinjuje relevantne podatke o položaju mladih pomoću kojih se prati napredak i upozorava na negativne fenomene koji utiču na njihov život.

Ministarstvo turizma i omladine prepoznalo je dodatu vrednost ovog indeksa i integrisao ga u okvir za praćenje napretka nedavno usvojene Nacionalne strategije za mlade. “Posebnost Indeksa blagostanja mladih je u tome što će on jasno ukazivati na konkretne oblasti u kojima je potrebno dodatno delovati kao i sa drugim resornim ministarstvima i partnerima. Dodatno, pojedinačni ulazni indikatori podaci biće povezani sa Ciljevima održivog razvoja. Indeks blagostanja mladih biće važan resurs Ministarstva koji će na godišnjem nivou davati presek napretka u realizaciji Strategije i ukazivati na oblasti gde treba intenzivirati delovanje.” – izjavila je savetnica ministra Snežana Klašnja ispred Ministarstva za turizam i omladinu.

Prikupljeni podaci pokazuju da se mladi u zemljama zapadnog Balkana suočavaju sa sličnim problemima, naročito ako se radi o mladima koji potiču iz socijalno ugroženih kategorija. Rezultati istraživanja predstavljeni u Indeksu pokazuju da je jedna od četiri mlade osobe bila u riziku od siromaštva u 2021. godini u Srbiji i Turskoj. Otprilike jedna od četiri osobe koje primaju finansijsku pomoć u okviru sistema socijalne podrške jesu mladi ljudi u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji, a u zatvorskoj populaciji zabeležen je i značajan procenat mladića. Otprilike jedna četvrtina svih zatvorenika u Crnoj Gori i Srbiji, oko 27 odsto u Severnoj Makedoniji i skoro 37 odsto u Albaniji bili su mladi ljudi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker