Obrazovanje

Stipendije Srpskog privrednog društva Fondacije “Privrednik” iz Novog Sada, za dva učenika Tehničke škole – Kristinu Gocev i Čedu Tošića

Dvoje učenika drugog razreda Tehničke škole smera elektrotehničar informacionih tehnologija Kristina Gocev i Čeda Tošić u nastavku školovanja biće stipendirani kao odlični učenici i republički takmičari od strane Srpskog privrednog društva Fondacije „Privrednik“ iz Novog Sada. Ovo je najstarija naša institucija humanitarno-prosvetiteljskog karaktera. Osnovana je davne 1879. godine u Zagrebu voljom uglednih Srba bankara i trgovaca sa ciljem da se pomogne školovanju darovite, a siromašne dece sa svih etničkih prostora gde je živeo srpski narod. Patronati i dobrotvori ovog privrednog društva bili su najugledniji Srbi kao što su: Nikola Tesla, Mihailo Pupin, kralj Aleksandar I Karađorđević, Jovan Cvijić, Nikola Pašić, Lazar Dunđerski i mnogi drugi.Misiju ovih velikana u novije vreme nastavili su uz podršku Srpske pravoslavne crkve, SANU i Matice srpske akademik Dejan Medaković, princ Tomislav Karađorđević i veliki broj uglenih pojedinaca, preduzetnika i firmi.

Prosvetiteljska misija od Dositeja do danas podrazumeva pomoć mladim i talentovanim ljudima željnim znanja. Ulaganje u njih je zalogu za budućnost naroda. Izuzetna je čast za Tehničku školu što od 20 odobrenih stipendija, 2 su dodeljene učenicima Tehničke škole. Ovo je još jedan pokazatelj predanog i ozbiljnog rada učenika i nastavnika ove škole. Kristini Gocev i Čedi Tošiću ove stipendije će biti velika motivacija i podstrek u daljem školovanju. Biti odabran od institucije koju su gradili velikani srpske nauke je čast i obaveza kojima su ovo dvoje mladih ljudi dorasli. Najbolji ambasadori škole su njeni učenici i sigurno je da će vredne stipendije ovog privrednog društva pomoći Kristini i Čedi da ime Grada Pirota i Tehničke škole sa ponosom predstavljaju širom Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker