Zdravlje

Sterilitet je među vodećim uzročnicima koji utiču na natalitet ali ne i jedini problem

Pored ekonomskih, ličnih i brojnih drugih razloga na smanjenje nataliteta u velikoj meri utiče streilitet ali i pomeranje granice za rađanje kao i briga o reproduktivnom zdravlju žena.  „Problem sa sterilitetom se  ne rešava u ustanovama sekundarnog nivoa, odnosno u opštoj bolnici  već se uglovnom rešava na tercijalnom nivou“ – kaže dr Vladan Đurov, načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva.  Prema njegovim rečima, već godinma unazad, maligne bolesti su na prvom mestu kada je u pitanju reproduktivno zdravlje žena a povećava se broj hroničnih upala koje naročita kod mlađih žena mogu uticati na sterilitet.

Dr Đurov ističe da je ovo odeljenje pirotske Opšte bolnice među najboljima u Srbiji, što je potvrđeno nagradom fondacije  Phanteks technologist koja se dodeljuje na osnovu glasova porodilja. „Dobili smo donaciju u vrednosti od preko 2 miliona dinara od fondacije koja se bavi IT tehnologijom  gde preko njihovog sajta porodilje glasaju o tome koliko su  zadovoljne uslovima u porodilištu. Prošle godine su se porodilje izjasnile da je pirotsko porodilište najbolje u Srbiji“ – kaže načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva.

On dodaje da je nedostatak kadrova najveći problem i da se povratak prvog lekara sa specijalizacije očekuje u toku ove godine. „Bez završenih kadrova smo na ivici opstanka. Očekujemo da jedan lekar ove godine završi specijalizaciju a početkom naredne godine još dvoje“ –  kaže dr Vladan Đurov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker