Reportaža

Štedi ogrev, čuva okolinu

Poznati pirotski inovator  Jovica Pešić izumeo je kaminsku  peć na čvrsto gorivo za koju tvrdi da štedi između 30 i 50 posto energenta, u konkretnom slučaju ogrevnog drveta, a uz to ima višestruko manju emisiju štetnih gasova u atmosferu, koji se u kontrolisanom procesu spaljuju u samom ložištu čime se obezbeđuje dodatna energija i smanjuje potrošnja drveta.

 

Jovica Pešić pored peći
Jovica Pešić pored peći

Kako je Pirotskim vestima izjavio Pešić, peć radi tako što zapaljive i eksplozivne gasove koji nastaju prilikom sagorevanja drveta, umesto u atmosferu, sagoreva u samom ložištu i na taj način se obezbeđuje dodatna energija, koja se kod klasičnih peći gubi kroz dimnjak u atmosferu zagađujući pritom vazduh.

-Sa ovom peći ja u toku cele sezone, znači šest meseci u proseku, potrošim svega tri kubika drveta za zagrevanje celog sprata kuće od oko 45 kvadrata, gde sa suprugom boravimo, što je daleko manje od standardnih peći. Moju peć su već testirali i stručnjaci Mašinskog fakulteta u Nišu i dobila je sve pohvale, naročito zbog višestruko manje emisije štetnih gasova jer se iz mog dimnjaka, umesto klasičnog dima punog ugljen-monoksida i drugih kancerogenih gasova vije dim koji više liči na vodenu paru nego na klasičan dim-kaže Pešić.

_DSC9809_resize

Pešić je već izumeo uređaj koji radi na gotovo istom principu, ali je namenjen motorima sa unutrašnim sagorevanjem-takozvani katalitički reaktor koji takođe omogućava da se ostvari ušteda do 50 posto goriva. Već je testiran na poljoprivrednim mašinama i u automobilima gde se odlično pokazao.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

4 Comments

 1. Nije navedeno koliko kvadrata ima celi sprat , tako da mozemo samo da nagadjamo. Ove zime cu potrositi jednu tonu peleta ( oko 170 eura ) za zagrevanje stana od 50m2. Stan ima delimicnu unutrasnju izolaciju, nema pvc stolariju. Izuzetno sam zadovoljan jer dok sam bio prikljucen na gradsku toplanu, grejanje tog istog stana me je kostalo 65000 dinara ( oko 600 eura ). Ne samo sto je cena grejanja tri puta niza vec je i kvalitet neuporediv.

 2. Симпатичан покушај, само што све одавно измишљено:
  http://www.earthineer.com/upload/massheater.jpg
  “Rocket mass heater” или “Rocket stove”, користи дим, којим се загревају ћунци, који када се хладе у самој простороји, а не у оџаку. Са овим системом грејања, постиже се ефикасност, где се кућа од 200 квадрата без проблема греје са ЧЕТИРИ (4) кубика дрвета.
  http://www.permies.com/t/1078/a/150/rocket_stove_butt_warmer_3.gif
  http://www.tinyhousedesign.com/wp-content/uploads/2010/02/rocket-stove-laid-out.jpeg
  http://www.google.rs/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=OwjrE-W4ekBO4M&tbnid=Tf-_7VVzRX_jHM:&ved=0CAgQjRw4TA&url=http%3A%2F%2Ftehparadox.com%2Fforum%2Ff11%2Frocket-stoves-5130755%2F&ei=v-UMU8O3GcjEtQagqIDwAg&psig=AFQjCNHcFVH25ok5Eyi1It7RcA6_Bt0_aQ&ust=1393440575470294

  ево и видео објашњење:
  https://www.youtube.com/watch?v=TXWUhgkKvTc

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker