Kultura

“Staroplaninska sedenća” u Dojkincima – Meštani prezadovljni, turisti oduševljeni nastupima folklornih ansambala

Ovih dana održana je 12. po redu manifestacija pod nazivom “Staroplaninska sedenća”, u selu Dojkinci, u organizaciji Kulturno umetničkog društva “Dukat”, pod pokroviteljstvom grada Pirota. U prethodnih deset godina KUD “Dukat” nastupao je sam na ovoj manifestaciji, koncerti su održavani u, skoro, svim staroplaninskim selima, a u poslednje dve godine manifestacija je poprimila medjunarodni karakter kaže, umetnički rukovodilac i predsednik “Dukata”, Dejan Lilić.

“Ove godine na “Staroplaninskoj sedenći”, pored KUD-a Dukat učestvovali su folklorni ansambli iz Leskovca i Babušnice, a specijalni gosti bili su predstavnici grada Kostinbrod iz susedne Bugarske. Imali smo celovečernji koncert, a zbog nepovoljnog vremena, umesto na otvorenom, koncert je održan u veoma prijatnom ambijentu renoviranog Doma kulture u Dojkincima, što nam je posebno drago, jer je ovo prvi koncert koji je održan u Domu posle njegove obnove. Koncert je bio jako dobro posećen, meštani su veoma zadovoljni, na koncertu je bila i predsednica SO Babušnica, Ivana Stojičić, a manifestaciju je otvorio predstavnik grada Pirota, Sreten Savov. Ovo je bilo predivno veče za meštane, turiste i sve one koji nas redovno prate”- izjavio je Lilić.

Lilić je dodao da je izveden raznovrstan repertoar. Gosti iz Leskovca predstavili su se igrama iz Bosilegradskog Krajišta i Kosovskog pomoravlja, ansamb iz Doma kulture u Babušnici imao je koreografiju iz Negotinske krajine, a Dukat je izveo Šareno oro sa našeg, pirotskog prostora. Dukat je nastupio sa tri folklorna ansambla – sekcija veterana, drugi i prvi folklorni ansambl.

KUD Dukat  je pre mesec dana gostovao u Kostinbrodu i osvojio nagradu za najbolji strani ansambl na festivalu gde je učestvovalo preko stotinu ansambala iz Bugarske i Srbije. Inače, ovo je bila prilika i da se razgovara o unapređenju prekogranične saradnje, rekao je Lilić.

Učesnici “Staroplaninske sedenće” boravak u Dojkincima iskoristili su za druženje, šetnju, ali i nadmetanje u različitim disciplinama, kao što je, na primer, nadvlačenje konopcem.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker