Kultura

Stari zanati u Pirotu

U galeriji Muzeja Ponišavlja, u okviru manifestacije Dani evropske baštine, a u organizaciji Muzeja Ponišavlja otvorena je izložba “Tradicionalni zanati u Pirotu” na kojoj su predstavljeni eksponati iz bogate muzejske zbirke, a koji podsećaju na vreme kada je u Pirot bio pravi zanatski  centar sa ogromnim brojem zanata i zanatlija. Po rečima muzejske savetnice Saške Velkove, u Pirotu je nekada bilo čak 195 zanatlija i zanimanja.

stari zanati_1

-Pirot je u prošlosti bio poznat kao zanatlijski grad, trgovački grad i grad u kome su se stanovnici bavili poljoprivredom. O tome koliko je bilo razvijeno zanatstvo u Pirotu dokaz su i sledeći podaci. Naime, 1554. godine u varošici Pirot zabeležen je 21 dućan, do kraja istog veka već ih je bilo 30. U drugoj polovini 17. veka oko 200 dućana, a do oslobođenja od Turaka bilo je 378 dućana u kojima je radilo 437 zanatlija. U periodu od oslobođenja od Turaka do Prvog svetskog rata registrovano je 3.640 zanatlija. Posle oslobođenja, bilo je 58 zanatskih radnji a 1964. godine bilo je registrovano 174 radnje u kojima je radilo 582 majstora. Danas je zanatstvo u izumiranju, održali su se samo ćilimarstvo, grnčarstvo i izrada kačkavalja u Mlekarskoj školi-kazala je Velkova.

stari zanati_2

Kustos Tanja Karanović kazala je da je Muzej povodom obeležavanja Dana evropske baštine organizovao i radionice na kojima su se mališani upoznali sa starim zanatima.

-Ova manifestacija ima za cilj prepoznavanje kulturne baštine i kulturno istorijsko nasleđe u zemljama Evrope. Ove godine tema Dana evropske baštine su stari i tradicionalni zanati. Muzej je tim povodom priredio radionice koje smo organizovali sa mališanima iz OŠ “Duško Radović”, a priključile su nam se i članice Udruženja “Zlatno grlo”. Danas je na programu otvaranje izložbe koja nosi naziv “Tradicionalni zanati u Pirotu”-kazala je Karanovićeva.

cilimarstvo

stari zanati_3

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker