BabušnicaKultura

Stari zanati Lužnice i pred niškom publikom

Izložba fotografija “Stari zanati Lužnice”, autora Aleksandra Ćirića, otvorena je u Niškom kulturnom centru u sklopu obeležavanja Dana evropske kulturne baštine, a u organizaciji niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

izlozba u nisu_4

Ovu izložbu, ali i dokumentarni film o starim zanatima istog autora, pre Niša, mogla je da vidi i publika u Beogradu, u Etnografskom muzeju, kao i u Babušnici, odakle su i akteri izložbe, poslednji ćurčije, jorgandžije, voskovardžije, potkivači i mnoge druge zanatlije. Ove fotografije nastale su zahvaljujući angažovanju humanitarne organizacije “Lužničke rukotvorine”, a uz pokroviteljstvo opštine Babušnica.

izlozba u nisu_2

Kako je na otvaranju izložbe istakla direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana evropske kulturne baštine upravo su stari zanati.

izlozba u nisu_3

-Veoma je važno imati kontinuitet u očuvanju našeg nasleđa, bez obzira dali je reč o nepokretnom nasleđu, ili u ovom slučaju o nematerijalnom nasleđu, koje možda jeste i ugroženije, jer objekti koji su preživeli stotine i hiljade godina oni će preživeti još neko vreme, ali kada je reč o nematerijalnom nasleđu, veoma je važno da se ono zabeleži i kroz fotografiju i na druge načine da se predstavi javnosti kako bi se shvatio značaj očuvanja i održanja u ovom slučaju starih zanata. Izložba je otvorena deset dana-kazala je direktorka Vasić-Petrović.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker