Lokalna samouprava

Stare navike nove divlje deponije

Svake godine iz budžeta grad izdvajaju se pozamašna sredstva za uklanjanje divljih deponija. Mada postoje mesta namenjena za odlaganje kabastih stvari iz domaćinstava i šuta nastalog usled izvođenja građevinskih radova, čini se da je ljudima najlakše da se, uglavnom, u rubnim delovima grada oslobode otpada, a ne retko on završi i u nekoj od reka. Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, kaže da je ovom pitanju posvećena velika pažnja i da grad preduzima odgovarajuće mere kako bi se ovoj lošoj navici stalo na put. Takođe, očekuje se i finansijska podrška države u cilju rešavanja ovog problema.

divlje deponije biće očišćene

Da bi se stalo na put nastanka divljih deponija grad Pirot pribegava zanimljivom metodu, kaže Colić. Prvi korak je informativnog karaktera, sledi preventiva, a tek na kraju primena represivnih mera.

“Postavićemo mobilne kamere koja će uočavati fizička, pravna lica i njihove registarske brojeve na kamionima. Tek ćemo posle primeniti represivne mere. Mi, zaista, moramo da razumemo da je naša životna sredina nešto Bogom dato i da nam je dato na čuvanje, a ne isključivo na eksploataciju. U tom smislu uklanjanje divljih deponija neće biti samo raščišćavanje terena i odlaganje otpada, već ćemo tim otpadom upravljati, a sa druge strane ćemo na građane uticati da ti prostori budu drugačije tretirani”- rekao je Colić.

divlje deponije

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker