Reportaža

Stara planina: Prave hleb na način kako se pravio pre više od 7.000 godina (VIDEO)

Na Staroj planini i danas se može videti čak 7.000 godina star način pravljenja i pečenja hleba u vršnjaku. Ovaj drevni običaj zabeležili smo u Gostuši, gde su vredne gostuške domaćice u okviru Konzervatorskog kampa Fondacije Arhitekta Aleksandar Radović, brojnim stručnjacima i studentima predstavili kako se pravi vršnjak i peče hleb na ognjištu. Stručnjaci će pokrenuti uskoro inicijativu da izrada ženskih crepulja na Staroj planini uđe u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa kao još jedan bitan element srpske kulturne baštine. Proces izrade hleba star više od 7.000 godina predstavile su domaćice iz Gostuše 

Vera Manić pored ognjišta

Na Staroj planini još uvek se može videti, doduše veoma retko,  jedinstven način pripreme hleba – u takozvanoj ženskoj crepulji. Stručnjaci beogradskog Narodnog muzeja koji istražuju ovaj način pripreme hleba kažu da je reč o načinu pripreme hleba starom najmanje 7.000 godina. Postupak pravljenja hleba u crepulji podrazumeva da se najpre od blata napravi crepulja, u obliku primitivne tepsije, kada se ona u ognjištu opeče, na nju se stavlja hleb koji se peče tako što se u potpunosti zatrpa žarom iz ognjišta.

Izrada ženske crepulje i pečenje hleba u njoj još uvek se p0nekad praktikuje u staroplaninskom selu Gostuša, a za vreme restauratorskog kampa u organizaciji Fondacije Arhitekta Aleksandar Radović, koja je u Gostušu dovela na desetine stručnjaka i studenata, meštanke ovog sela Vera Manić i Ljubina Nikolić predstavile su kompletan proces. 

Staroplaninka iz Gostuše Vera Manić kaže da ceo postupak izrade crepulja rade isključivo žene.

-Žene idu za zemlju, gaze zemlju koju mešaju sa vodom i kučinom, formira se crepulja, na kraj se stavi i krst na sredini, zatim se peče u ognjištu. Kada se ispeče crepulja stavlja se testo koje se pak pokriva žarom sa ognjišta i vrlo brzo se ispeče hleb-kaže baka Vera, koja sa još nekoliko Gostušanki i danas povremeno pravi hleb na ovaj hiljadama godina star način.

Ljubina Nikolić

Ljubina Nikolić, takođe iz Gostuše, kaže da nema ukusnijeg hleba od hleba napravljenog na ovaj način.

-Iako ceo postupak ne obećava, hleb pripremljen na ovaj način je izuzetno ukusan. Nažalost, potrebno je mnogo posla da bi se napravio ali na kraju dobijate hleb jedinstvenog ukusa kakav se sve ređe može probati-kaže baka Ljubina.

Jedan od stručnjaka koji je bio u Gostuši je i Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

-Od 2009. godine dolazim u Gostušu i proučavam upravo izradu hleba u ženskoj crepulji. Ženskoj zbog toga što se vekovima unazad ovim poslom bave isključivo žene, nikako muškarci. Ona je izuzetno interesantna za moja istraživanja jer je način na koji su žene na celoj Staroj planini pripremale a i sada ponekad pripremaju hleb izuzetno arhaičan. Najstarije crepulje potiču iz neolita pa možemo reći da je ovaj postupak star bar 7.000 godina. Nažalost, veoma malo žena danas zna da priprema hleb na ovaj način, a mi pokušavamo da to prezentovanjem mladim naraštajima spasimo od nestanka. I ne samo to, već i da izrada ženskih crepulja na Staroj planini uđe u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa kao još jedan bitan element-kaže Đorđevićeva.

 

 

 

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker