Gradska hronika

Stanje javnog reda i mira u Pirotu stabilno, manje prekršaja u odnosu na prošlu godinu

Stanje javnog reda i mira u Pirotu u septembru i početkom oktobra je stabilno i zadovoljavajuće, ocenjuju u Policijskoj upravi Pirot.  Broj prekršaja je manji u odnosu na isti period prošle godine, znatno veća pažnja poklanja se bezbednosti dece u školama gde se u okviru projekta “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” održavaju edukativne radionice u školama sa ciljem da se podigne svest učenika o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom okruženju, kao i o načinima podrške ukoliko do nasilja dođe.policija

U septembru je izvršeno 6 prekršaja, osam  manje nego prošle godine u ovom mesecu kada je bilo 14 prekršaja. Znatno je manji i broj prekršaja u prvoj polovini oktobra u odnosu na isti  period prošle godine.

Od početka školske godine na području PU Pirot dnevno se angažuje tridesetak policijskih službenika koji su stalno prisutni u školama, rekao je Danijel Jelenković, načelnik Odeljenja policije PU Pirot.

Na području škola evidentirano je 9 događaja ili pojava od kojih jedan ima obeležje krivičnog dela dok se ostali događaji odnose se na povređivanje tokom časa fizičke kulture, razmenu sms poruka ili svađe koje ne  zavređuju posebnu pažnju i posebno postupanje – kaže Jelenković.   Ozbiljniji slučajevi su  lomljenje stakala na školi koja nije u funkciji  i jedan slučaj vršnjačkog nasilja odnosno  tuča između dva učenika osmog razreda u Babušnici.

Načelnik Odeljenja policije PU Pirot podsetio je na projekat “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” koji se realizuje  na nivou cele Republike. “Mi iz Policijske uprave u Pirotu aktivno učestvujemo u realizaciju tog projekta. Promociji koja je održana  16. septembra  na trgu u centru grada prisustvovalo je  preko 1.500 dece školskog uzrasta, predškolasca i dece iz vrtića  koja su učestvovala u ovom događaju.  Edukativnim  radionicama koje se održavaju u školama prisustvovala su 683 učenika.

Jelenković je podsetio i na svečanu šetnju Kejom  povodom obeležavanja stogodišnjice, gde je učestvovalo  oko 2.900 učenika iz svih osnovnih i srednjih škola, sve je proteklo bez ikakavih problema za sve učesnike manifestacije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker