Lokalna samouprava

Staničenje 22. selo u sistemu Gradskog vodovoda. Problemi sa vodosnabdevanjem postaju prošlost

Ranijih godina u Staničenju se zbog neispravnog vodovoda pojavljivala čak i tularemija, davno iskorenjena bolest, a bakterije fekalnnog porekla redovno su se mogle naći u seoskom vodovodu. Sada će sve to biti prošlost

Selo Staničenje predalo je svoj seoski vodovod, koji je ranijih godina bio u veoma lošem stanju pa su problemi sa vodosnabdevanjem bili svakodnevica, na upravljanje JP Vodovod i kanalizacija što je garant kvalitetnog vodosnabdevanja i kada je o količini vode reč, a posebno o ispravnosti koja se redovno kontroliše. Ugovor kojim se ceo ovaj posao reguliše potpisali su direktor Vodovoda Zoran Nikolić i predsednik MZ Staničenje Slobodan Manić. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji je istakao da je sa Staničenjem pokrivenost sistemom gradskog vodovoda dostigla odličnih 92-93 procenata.

Gradonačelnik Pirota izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je i Staničenje postalo deo sistema vodosnabdevanja kojim upravlja Vodovod i kanalizacija jer je to garant kvalitetnog vodosnabdevanja.

-Do sada smo ukupno preuzeli brigu o 22 seoska vodovoda, još nekoliko sela je u planu, a koliko je to važno pokazale su i ove elementarne nepogode kada se pokazalo da sva sela i ceo grad, gde brigu o vodosnabdevanju vodi Vodovod, imaju ispravnu vodu za piće. Tamo gde je došlo do zamućenja, poput Krupca i Petrovca, pravovremeno smo intervenisali, vozili smo cisterne, ali nam je cilj da svi imaju zdravu pijaću vodu. Selo Staničenje je imalo dosta problema sa vodosnabdevanjem u proteklom periodu, problema sa dugovanjima za struju na samom vodoizvorištu, sa zagađenjem, ali sada stanovnici Staničenja mogu da prepuste brigu o vodosnabdevanju Vodovodu. Kada uzmemo procenat stanovništva koji se snabdeva vodom iz sistema gradskog vodovoda “popeli” smo se već na 92 ili 93 procenata, što je zaista respektabilna brojka-kazao je Vasić.

Direktor Nikolić kazao je da sva sela koja su pod ingerencijom Vodovoda imaju potpuno isti tretman kao i u samom gradu.

-U selu Staničenje smo već uradili vodomere, propisne šahte, kupljena je pumpa, hlorinator tako da smo pripremili sve za preuzimanje. Ovo je poruka i za sve druge gde ima problema sa vodosnabdevanjem. U pripremi je rešavanje problema sa vodosnabdevanjem i u selu Nišor gde smo dosta odmakli, kao i u selu Jalbotina, gde vode nema ali smo mi u saradnji sa eminentnim stručnjacima uradili elaborate, ispitivanja i na proleće ćemo krenuti sa istražnim bušotinama kako bi se vodosnabdevanje rešilo i u ovom selu-kazao je direktor Nikolić.

Predsednik MZ Staničenje Slobodan Manić kazao je da je ranijih godina bilo ogromnih problema sa vodosnabdevanjem, a kuriozitet je da se svojevremeno pojavila i tularemija, davno iskorenjena bolest, a bakterije fekalnog porekla bile su redovna pojava u seoskom vodovodu. Uz sve to, pojava neracionalnog korišćenja ovog resursa doprinosila je tome da neretko problemi sa vodosnabdevanjem eskaliraju.

-Želim da se zahvalim Gradskoj upravi, gradonačelniku, direktoru Vodovoda jer rešavamo ozbiljan problem koji muči meštane sela dugo godina. Imamo u selu preko 400 punoletnih meštana, a zanimljivo je da imamo i puno dece, što posebno raduje, takođe zahvaljujući gradskoj upravi dobili smo modernu školu, asfalt, sada dobijamo vodovod. Ostaje jedino problem pristupnog puta do sela koji je u veoma lošem stanju i koji je dodatno oštećen poplavama, ali verujem da će i to biti rešeno kao mnogi drugi problemi od ranije-kazao je Manić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker