KulturaOstale vesti

Staklene forme inspirisane češkim staklom – govor likovnih elemenata, boje, oblika i forme

U Galeriji Čedomir Krstić  Pirot otvorena je izložba fotografija “Staklene forme” autora Dragana Pavlovića.  Motivi fotografija iz ovog  ciklusa  su odabrani predmeti iz zbirke Borislava Šoše, kolekcionara radova savremenih čeških staklara. Izložbu je otvorila Radmila Vlatković, direktorka Galerije “Čedomir Krstić” u Pirotu koja je podsetila na uspešnu saradnju sa Pavlovićem 2016. godine  kada se ovaj umetnik predstavio Piroćancima izložbom „Re – konstrukcija“.

Kamerno, intimno, koje unosi neophodno ograničeni svet jedne zbirke, sugerisano je i formatom fotografija iz ovog ciklusa, kao i brižljivo odabranim fragmentima izabranh objekata. Umetnik bira detalje u kojima forme variraju , umnožavaju se kao već gotovi predlošci ili se u njima multiplikacija i apstrakcija rađaju iz igre svetlosti koja je preduslov za postojanje fotografije odnosno, svetlost koje je jednako alat fotografa i majstora staklara, i čije prelamanje učestvuje u lepoti stakla i njegovom delovanju kao materjalu.

Autor bira elemente za voje apstrakcije , geometrijske ili amorfne prosejane iz stvarnosti, elemente koji daju individualni pečat svakom predmetu i elemente u kojima leži esencija lepote samih objekata. Motivi su geometrijske ili amorfne forme , stilizovani biljni ornamenti koji otkrivaju lepotu oblikovanja, lepotu i čak, samodovoljnost površinske obrade objekata, bogat zasićen kolorit, strukturu materijala od kojih su načinjeni – umetnički oblikovanog stakla.

Postavka u Galeriji “Čedomir Krstić” u Pirotu je govor likovnih elemenata, boje, oblika i forme koje komuniciraju sa posmatraima, rekao je autor Dragan Pavlović na otvaranju izložbe. On kaže da je inspiracija za fotogrfije češko staklo sa kojim se susreo još tokom studija u Pragu i da publika u Pirotu  može videti  jedan ciklus koji ima razvojni put  od 2020. godine kada je imao naziv „Varijacije u staklu“. „Moji motivi su predmeti iz kolekcije Borislava Šoše, tri od njih su izloženi i ovde u Galeriji „Čedomir Krstić“. Ja sam na jedan svoj način pokušao da napravim jednu estetsku nadgradnju, jer to su već visoko estetizovani predmeti  kao takvi, fotografskim pristupom, biranjem ugla, tehnika, ja sam našao jedan novi ugao gledanja na te iste predmete i dodao sam likovno estetsku nadgradnju. Kroz ove fotografije sa posmatračima, posetiocima pravim jednu igru prepoznavanja koja je ovde prisutna da se čovek kada gleda ove radove zapita  koji je to detalj, šta je prdstavljeno fotografijom jer je  bitna komunikacija između autora i onoga ko konzumira likovnu umetnost “ – kaže autor.

Nekoliko radova iz ovog ciklusa je nagrađeno, Pavlović  je dobitnik prve nagrade Umetničkog saveta ULUPUDS na izložbi “Minijatura 5 i  pohvale na prošlogodišnjoj Majskoj izložbi.

Prof. um. Dragan Pavlović  diplomirao je 1991. godine na katedri umetničke fotografije Fakulteta za film i televiziju (FAMU), Akademija scenskih umetnosti (AMU) u Pragu i stekao zvanje Magistar fotografije. Član je ULUPUDS-a od 1991. godine

Prof. um. Dragan Pavlović vanredni profesor, učestvovao je na više Majskih izložbi i kolektivnih izložbi Sekcije fotografa ULUPUDS-a. Noviji ciklusi autorske fotografije koje je samostalno izlagao su: „Autorefleksija“ u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu (2014), „U kaleidoskopu“ u galeriji Artget, KCB (2015) i „Re-konstrukcija“ u Galeriji Čedomir Krstić u Pirotu (2016). Po završetku studija, radio je u produkciji i marketingu časopisa u više čeških i međunarodnih izdavačkih kuća: Bertelsmann Media, UAMK, The Prague Post. Godine 2004. dolazi u Srbiju na poziciju direktora dnevnog ekonomskog lista Pregled. Od 2007. do 2011. radio je u redakciji časopisa za kulturu fotografije ReFoto, gde učestvuje u selekciji, organizaciji i realizaciji niza foto konkursa, radionica i izložbi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker