Gradska hronika

Štab za vanredne situacije – Pojačana zaštita građana i imovine

Iako ima još tri po meseca do usvajanja novog budžeta u Štabu za vanredne situacije uveliko se prave planovi za  narednu kalendarsku godinu. Priorit je i dalje, prema rečima Sretena Savova, koordinatora Šataba za vanredne situacije,  redovno održavanje vodotokova na teritoriji grada Pirota. „Smatram da je jedan od prioriteta za narednu godinu čišćenje reke Bistice, dela kanala Rogoz i Rasničke reke, kako bi sprečili plavljenja većih razmera i zaštitili građane i njihovu imovinu“ – kaže Savov. „Naravno, sagledaćemo i druge reke i pokušaćemo da obavimo što veći obim poslova na održavanju korita reka“- poručuje koordinator Šataba za vanredne situacije.

Savov najavljuje da će u narednom periodu biti pokrenut postupak za izgradnju novog sistema za obaveštavanje i uzbunjivanje u slučaju prirodnih katastrofa i tehničko – tehnoloških nesreća kao i u slučaju vanrednog stanja. U planu je i formiranje jedinice Civilne zaštite što je zakonska obaveza lokalne samouprave ali i realna potreba grada za zaštitu i spoasavanje građana i imovine u slučaju vanrednih situacija, kaže Savov.

Koordinator Šataba za vanredne situacije podseća da je formirana dobrovoljna vatrogasna jedinica koja je obučena i opremljena za gašenje pozara na otvorenom  koja će ujedno  biti  i Civilna zaštita  i intervenisati u  slučaju drugih vanrednih događaja. „Sve ovo što radimo je još jedan vid zaštite građana i njihove bezbednosti što povećava otpornost ka prirodnim katastrofama i saniranju posledica potencijalnih neželjenih događaja” – poručuje Savov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker