Kultura

Šta se dogodilo sa Zonom Zamfirovom?

U ekskluzivnom razgovoru za Pirotske vesti, autor knjige na osnovu koje se snima nastavak sada već kultnog filma Zona Zamfirova, spisateljica Dušica Milanović Marika,  kaže da je scenario za film “Vrati se Zone”, čije snimanje počinje u subotu rađen po motivima njene knjige – bestselera – romana “Dukat i divlji pelin”, u izdanju Lagune.  Ovaj roman je objavljen 2015. godine i predstavlja dopunjeno izdanje njenog romana “Zona Zamfirova – Šta je bilo posle”, koji je objavljen 2005. godine u izadnju Narodne knjige. Interesantno je da je ovaj roman Marika objavila pod pseudonimom Stevana Sremac, s obzirom da je ova knjiga na neki način predstavljala nastavak dela Stevana Sremca, po kome je i rađen scenario prvog dela “Zone Zamfirove”.

-Zadovoljstvo mi je da vam se javim kao autor romana o Zoni Zamfirovoj, i pošaljem vam osnovne informacije o knjizi po čijim motivima je rađen scenario za film “Vrati se Zone” čije snimanje je u toku a deo snimanja će se obaviti u Pirotu. Pirot smatram svojim gradom jer sam u pirotskom kraju odrastala i završila Gimnaziju. Iako će se snimanje obaviti na više lokacija, Pirot ima nešto više od drugih gradova učesnika u projektu – autora knjige od koje je sve počelo.  Kao književnica ja imam svoje književne obaveze, a filmska ekipa radi svoje, pa sutra neću biti u Pirotu i to je razlog što vam se javljam, kako biste kao uticajni medij imali potpunu informaciju-kazala je za Pirotske vesti Milanovićeva.

IMG_5_resize
Dušanka Milanović Marika

 

Dušica Milanović Marika objavila je 2005. nastavak Sremčevog romana  o Zoni Zamfirovoj, “Zona Zamfirova – Šta je bilo posle“(narodna knjiga, Bg), pod pseudonimom Stevana Sremac. Pod ovim pseudonimom je objavljivala do 2010, od kada piše i objavljuje pod svojim pravim imenom.

 

Knjiga o Zoni Zamfirovoj je bila megahit, ponovljena je i kao kiosk izdanje u velikom tiražu, a ubrzo po objavljivanju ovog romana javio se producent Miroslav Mitić i rezervisao autorska prava za ekranizaciju knjige.

Filmski projekat je dugo pripreman i sada je u toku snimanje filma „Vrati se Zone“, scenario je rađen po motivima moje knjige koja je 2015. ponovo objavljena u izdanju „Lagune“, Beograd, kao dopunjeno izdanje pod novim naslovom „Dukat i divlji pelin“.

Dukat i divlji pelin, Laguna, Bg-sg_resize

 

 Roman  Dukat i divlji pelin

 

O knjizi – reč urednika

Šta se dogodilo sa Zonom Zamfirovom? Epilog jedne od najlepših ljubavnih priča u srpskoj književnosti… Stevan Sremac je svoj čuveni roman okončao svadbom lepe i ponosite Zone Zamfirove i Maneta kujundžije. Ali šta je bilo posle? Ovako strastvena i beskompromisna veza uvek nameće nova iskušenja, za šta je potrebno i nešto više od ljubavi. Dušica Milanović Marika prihvatila se izazova da napiše nastavak ove nezaboravne ljubavne priče. Dukat i divlji pelin odvija se u ambijentu starog Niša, u lavirintu uskih ulica, kamenih ograda i orijentalnih lukova, gde opet srećemo poznate likove. Iz novih doživljaja glavnih junaka i neočekivanih situacija, izvire tipičan južnjački humor zaodenut jezičkim koloritom i prožet sentimentalnošću. Posle velike svadbe o kojoj je čaršija dugo brujala, Zona i Mane počinju da žive u kući koju im je darovao Zamfir. Vreme prolazi, a nad srećnim mladim brakom se nadvijaju senke jer Zona „niti šta ljulja, nit pod srcem nosi“. Po niškoj čaršiji sve više se priča o problemima mladog para, ali i o Manetovom „pravom licu“: terevenkama, meraku i kafanama. Lepa Zona naći će se pred dilemom: da li je voleti nekog dovoljno da bi se živelo zajedno?

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker