Kultura

Srpskoj javnosti prezentovana nagrada Gostuši iz Španije

Na konferenciji za novinare u sedištu Turističke organizacije Srbije u Beigradu danas su srpskoj javnosti prezentovane nagrade koje je niški Zavod za zaštitu spomenika kulture dobio za studiju zaštite staroplaninskog sela Gostuša.

image

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović, predstavnik TOP-Dragan Jovanović i predstavnica Turističke organizacije Srbije Vesna Raca Radisavljević.
Direktorka Vasić Petrović kazala je da je ovo najznačajnije priznanje iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa koje je došlo u Srbiju i dodala da je studija zaštite sela Gostuša dobila čak dve nagrade na manifestaciji u Madridu u organizaciji “Evropra nostra” fondacije-nagradu za najbolju studiju zaštite i Gran pri.

Gradonačelnik Vasić zahvalio se niškom Zavodu na naporima da se zaštiti kulturni nasleđe pirotskog kraja i najavio da će se prezentacija nagrade u Pirotu održati krajem avgusta, u sklopu obeležavanja gradske slave.
“Lokalna samouprava je uvek podržavala sve inicijative vezano za zaštitu kulturnog nasleđa našeg kraja i tako će biti i na dalje-kazao je Vasić i dodao da je lokalna samouprava proteklih godina puno uložila u obnovu crkava i manastira zbog čega Pirot mnogi nazivaju Malim Jerusalimom.

image

Predstavnica Turističke organizacije Srbije Vesna Raca Radisavljević kazala je da je na Turističkoj organizaciji Pirota sada veoma obiman posao koji se tiče promocije nagrade i Gostuše.

image

-Mi čemo uvrstiti Gostušu u našu ponudu a moram reći i da turisti kojima je interesantan kulturna baština, po našim istraživanjima troše najviše novca zbog čega je od ključne važnosti što bolje promovisati ovakve vrednosti Pirota i Srbije-kazala je Radosavljevićeva.

image

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker