Lokalna samouprava

Srpsko – američka medicinska asocijacija donirala 60 antidekubitalnih dušeka pirotskoj Bolnici

Zahvaljujući dobroj saradnji sa Srpsko – američko medicinskom asocijacijom iz Merilenda Opšta bolnica Pirot dobila je donaciju vrednu oko milion dinara. Bolnica je dobila na poklon 60 pasivnih antidekubitalnih dušeka češkog proizvođača. Donacija je realizovana na inicijativu Srpsko- američke medicinske asocijacije koju zastupa dr Ivan Aksentijević. 

Posle nekoliko kratkih radnih sastanaka došlo se do zajedničkog interesa da se pomogne Opštoj bolnici u Pirotu, jer su dušeci potrebni u svakodnevnom radu, a do njih se ne dolazi lako, kaže, pored ostalog, dr Petrović.

“Nadam se da će uslovi boravka pacijenata biti bolji, a nega kvalitetnija i bolja. Izrazio bih veliku zahvalnost Srpsko – američko medicinskoj asocijaciji iz Merilenda jer su se sami javili i sami ponudili pomoć. U najkraćem mogućem roku, zahvaljujući svojim članovima, obezbedili su sredstva, uplatili proizvođačima koji imaju svoje dobavljače i distributere u Srbiji kako bismo lakše dobili opremu, izbegli neke procedure, a kako bi ta oprema mogla da se u narednom periodu održava i servisira u slučaju potrebe”.

Dr Petrović je dodao da Asocijacija nije pomogla samo Opštoj bolnici u Pirotu, već je do sada mnogim zdravstvenim ustanovama u Srbiji pružala pomoć. Pirotska Bolnica raspolaže sa 332 kreveta, a raspodela dušeka po odeljenjima, odnosno organizacionim jedinicama, počeće sutra i zavisi od više kriterijuma.

Glavna sestra u pirotskoj Bolnici, Ivana Medenica, je u ime svih sestara Bolnice zahvalila na donaciji i kaže da su dušeci izuzetno visokog kvaliteta. Benefiti će biti višestruki, pre svega pacijenti će imati udobniji smeštaj, jer je reč o ljudima koji najveći deo vremena provode u postelji, ali i medicinskom osoblju u pružanju zdravstvene nege. Ovakva vrsta dušeka omogućava prevenciju pojave dekubita, a zaštićeni su i nepromočivim platnom pa je održavanje higijene na visokom nivou.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker