Intervju

Srpski Amber alert pod nazivom “Pronađi me” počinje sa radom

Srpski Amber alert sutra će zvanično biti pokrenut, izjavio je za Pirotske vesti, Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljenu decu.  Sistem će se u Srbiji zvati “Pronađi me”. Srbija će biti jedina zemlja u regionu koja će imati ovaj sistem.

Uvođenje Sistema ide postupno, šta predviđa prva faza?

Sistem će se graditi iz nekoliko faza, a prva od njih biće pokrenuta sutra. U  prvoj fazi u sistem će biti uključeni mediji, mobilni operateri, Putevi Srbije, železničke i autobuske stanice  i aerodrom “Nikola Tesla”. Sistem će pokretati načelnici policijskih uprava u mestima gde se desi nestanak deteta,  kaže Jurić i dodaje da se sistem neće pokretati za svaki nestanak već prema definisanim kriterijumima.

Kako će praktično izgledati funkcionisanje sistema?

TV stanice nacionalne i lokalne kao i kablovski operateri imaće obavezu da u prvih 8 sati od nestanka objavljuju informaciju na svakih pola sata. Televizije će imati formirani poster sa osnovni informacijama o detetu, ime, prezime, datum rođenja i detalje koji su poznati poput mesta nestanka ili šta je imao na sebi u grenutku nestanka. Radio će emitovati te informacije u audioformatu. Mobilni operateri će proslediti svim svojim korisnicima SMS poruku dok će Putevi Srbije na led ekranima objavljivati informaciju da je dete nestalo. Ta informacija će biti i na železničkim i autobuskim stanicama i na auto putu u istom formatu. Ista informacija će biti i na aerodromu Nikola Tesla – kaže Igor Jurić.

Koliko dugo će sistem biti uključen?

Na TV-u će u prvih 8 sati na svakih 30 minuta biti prekinut program i emitovana informacija o nestanku deteta. Po isteku osmog sata do 48 sati će se  informacija emitovati na savkih sat vremena. Nakon toga prestaje obaveza medija a policija nastavlj aproces ukoliko se dete ne pronađe.

Koji su to kriterijumi po kojima će se pokretati sistem?

Postoji nekoliko ključnih kriterijuma za pokretanje sistema. Da bi se pokrenuo sistem dete mora da bude u životnoj opasnosti. Neki od kriterijuma su da je dete mlađe od 7 godina ili da je dete mlađe od 18 godina  ali ima neki oblik invaliditeta ili autizma.  Ključni kriterijum je da se zna da je dete u životnoj opasnosti.  To bio slučaj sa mojom Tijanom, pronađena je patika znalo se da joj se nešto dogodilo i zato je važno da se u tim prvim satima reguje – kaže Jurić.

Kada će uslediti druga faza i šta ona podrazumeva?

U drugoj fazi očekujemo da se uključe i drugi činioci, tržni centri, koji će kada nestane dete na svojim led ekranima objaviti informaciju o nestanku, kao i benzinske pumpe i društvene mreže. Očekujemo da se to desi u narednih godinu dana, rekao je Jurić.

Koliko dugo ste se borili za uvođenje ovog sistema?

Od 2015.  godine konstantno smo se javnim zagovaranjem kod donosilaca odluka borili za uvođenje sistema. Jako sam ponosan zato što smo prva zemlja u region koja ima ovaj sitem” – istakao je, Igor Jurić, direktor Cenztra za nestalu i zlostavljenu decu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de