Pirot - Mali Jerusalim

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas praznik Pokrov Presvete Bogorodice

Pravoslavni vernici 14. oktobra obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogodice kao podsetnik na čudesan događa koji se dogodio 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga. Prema predanju, tokom bdenja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu, kojoj je prisustvovao i Sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom, Andrej je ugledao Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad ljudi u crkvi. Kako je zapisano, Bogorodica je tom odećom pokrivala narod.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Pokrov Presvete Bogorodice se smatra se ženskim praznikom kao vid ljubavi i zahvalnosti prema Bogorodici. Postoji običaj od starih dana da žene poste pred Pokrov, pa se na sam praznik pričešćuju. Prema običlaju na današnji dan žene treba da izbegavaju fizičlke poslove, već dan treba provesti u miru i molitvi.

Nekada su ovaj praznik slavile najviše majke koje su se molile za svoju decu i provodile dan sa decom u ljubavi i lepim aktivnostima, ali se veruje da se na ovaj dan mole i sve devojke koje žele da imaju porodicu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker