Pirot - Mali Jerusalim

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog arhanđela Mihaila – Aranđelovdan

Aranđelovdan se, prema broju vernika koji ga slave  kao krsnu slavu, nalazi na drugom mestu, posle Svetog Nikole. Molitvenik je pred Bogom za sve svečare i borac za njihov napredak. Sabor Svetog Arhangela Mihaila i ostalih nebeskih svetaca spada u nepokretne praznike i jedna je od najčešćih slava u našem narodu. Aranđelovdan je posvećen arhangelu Mihailu, predvodniku vojske anđela, bestelesnih sila dobra koje su učestvovale u stvaranju sveta. Smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama. Još od ranih hrišćanskih vremena arhangel Mihailo se prikazuje kao vojvoda koji u desnoj ruci drži koplje sa platnenom pantljikom sa crvenim krstom na vrhu, a u levoj palmovu zelenu grančicu.

Prema Svetom pismu, zbor angela obuhvata devet nebeskih činova, čji je artistratig Mihailo vojvoda. Njegovo ime govori da on poseduje “neobičnu, besprimernu duhovnu silu” i na jevrejskom jeziku znači “ko je ravan Bogu”.

Arhangel Mihailo se smatra čuvarem pravoslavne vere. Poštuje se kao iscelitelj, borac i ratnik, čija se pomoć priziva i pod čiju se zaštitu stavljaju narodi i zemlje.

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka kako bi nevernike usmerio na pravi put, a nevoljnicima pomogao.

Prema narodnom verovanju pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: „Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker