Pirotsko kulturno leto

Srednjovekovna tvrđava Momčilov grad – umetnička Meka Pirota

Srednjovekovna tvrđava Momčilov grad, nakon sveobuhvatne rekonstrukcije, postala je ovog leta prava umetnička Meka našeg grada. Nakon izuzetno dobro i uspešno organizovanog Kale Festa, na kome su vitezovi oživeli duh Srednjeg veka u našem gradu, ljubitelje pozorišne umetnosti bez daha je ostavilo izvođenje predstave Hasanaginica u ovom ambijentu. 

Mlada i izuzetno talentovana glumica pirotskog teatra Danica Stanković kazala je za Pirotske vesti da je izvođenje Hasanaginice u ambijentu srednjovekovne tvrđave naišlo na neskrivene simpatije svih koji su imali prilike da pogledaju ovaj komad i u ovom jedinstvenom ambijentu.

Autor fotografije Daniel Kop

 

-Ceo grad odiše nekakvom energijom, pa tako i naša tvrdjava u kojoj je i Hasanaginica imala prilike da živi. Čini mi se da smo glumački dobro uigrani, da vladamo suštinom pa nas svaka nova scena dodatno inspiriše i motiviše i ne predstavlja nam ni najmanji problem. Ambijent zaista odgovara celoj priči. Vrlo inspirativno za glumce. Otvara nove ideje, pruža više mogućnosti, uz promenu mizanscena scene su postale moćnije i “jezivije”. Ovaj “kamerni” način igranja, gde je publika na metar od mene, samo mi je koncentraciju podigla do najviše moguće tačke. Publika je toliko bila divna, osetila sam da smo dotakli njihova srca. U Hasanaginici nema mesta za “veštacke”emocije. Samo čisto, iskreno proživljavanje može nas dovesti do visokih rezultata. Trebalo bi tvrdjavu iskoristiti u tom smislu “umetničkom” i da nastavimo sa ovakvim načinom igranja, jer su upravo takva iskustva neprocenjiva i za publiku i za nas, glumce-kaže Stankovićeva za Pirotske vesti.

Kale Fest je po prvi put u srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad uspeo da oživi duh Srednjeg veka, uz borbe vitezova, a atmosferu sa Kale Festa koji je, iako se po prvi put organizovao ovog leta, izazvao izuzetno interesovanje u javnosti, možete videti i u najavnom videu Festa u kome je predstavljena scena borbe vitezova za osvajanje tvrđave.

Već u četvrtak, sutra – 11. jula u Tvrđavi će biti održano književno veče naše poznate spisateljice Mirjane Bobić Mojsilović a tokom celog Pirotskog kulturnog leta u ovom prostoru biće priređeni brojni sadržaji.

foto – Hasanaginica u tvrđavi – Daniel Kop

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker