Obrazovanje

Srednja stručna škola u Pirotu: OBELEŽAVANJE 130 GODINA OD ROĐENjA IVE ANDRIĆA

U Srednjoj stručnoj školi održan je javni čas povodom 130 godina od rođenja Ive Andrića. Cilj je bio da predstavimo čuvenog književnika i diplomatu ne samo kao stvaraoca i dobitnika Nobelove nagrade, već prvenstveno, kao čoveka običnog, sa svim svojim snovima i nadanjima, nemirima, usponima i nesrećama, saopštili su danas iz ove škole.

Predstavljena je biografija slavnog nobelovca od njegov detinjstva, školovanja, pristupa Mladoj Bosni, tamničenja, do prvih ljubavi i jedine velike i prave ljubavi – Milice Babić.
Posebna pažnja je posvećena životu neposredno i posle Drugog svetskog rata, kada je radio kao diplomata u Kraljevini Jugoslaviji. Zalagao se za opstanak tadašnje Jugoslavije i stalno govorio o potrebi da ljudi budu bliski i humani, bez obzira na poreklo i veru. Naročito je naglašena dodela Nobelove nagrade i njegovo isticanje među velikim umovima toga vremena. Svaki bitan momenat iz biografije obogaćen je čitanjem odlomaka iz piščevih dela. Time je potvrđena njegova stvaralačka poetika ali i viđenje čoveka i života. Učenici su čitali odlomke iz romana ”Na Drini ćuprija”, ”Prokleta avlija”, pesama u prozi ”Ex Ponto” i govora prilikom preuzimanja Nobelove nagrade ”O priči i pričanju”. Nabrojane su Andrićeve zadužbine i prikazan čuveni Andrićgrad u Višegradu.

Čas je počeo i završio se Andrićevim citatima kao uvod i zaključak o njegovom životu i stvaralaštvu.

”Svejedno je koja je vaša istina,
Glavno je pronesite je kroz život kao svetinju i ne iznevjerite dušu svoju nikad.’’

”Toliko je u životu bilo stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo.
Trebalo je živeti.”

Neizostavni deo u predstavljanju jednog velikana kao što je bio Ivo Andrić, jeste i likovni prikaz sa ilustracijama njegovog portreta i književnog dela koje su izradili učenici 1/1, 2/2 i 3/2 razreda. U pozadini možete videti izložene likovne radove, kao i na video prezentaciji.
Radovi predstavljaju likovno istraživanje učenika u različitim tehnikama, gde dominiraju crtež grafitnom olovkom, tempera, bojice, flomasteri. Tema je portret, pejzaž, ilustracija korica, tipografija, dizajn plakata. U toku ovog časa na velikom formatu učenici su demonstrirali i realizovali konačno rešenje na zadatu temu – plakat kao likovno rešenje. U pitanju je kombinovana tehnika tipografija – plakat.
U realizaciji časa su učestvovali učenici svih razreda i profesorke srpskog jezika i književnosti Nataša Gligorijević i Mima Andrejev, kao i profesorka likovne umetnosti Jovana Jocić Janačković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker