Obrazovanje

Srednja stručna škola: Obrazovni profili koji omogućavaju brže zaposlenje, ali i doškolovanje

U skladu sa uputstvom Ministarstva prosvete od danas su učenici osnovnih i srednjih škola ponovo na redovnoj nastavi. Doduše, primenjuje se kombinovani model nastave kao što je bilo na početku školske godine, što znači da je deo odeljenja na nastavi u školi, a drugi deo radi od kuće, i tako naizmenično. Prema rečima direktora Srednje stručne škole u Pirotu, Dragoslava Mančića, nastava na daljinu se odvijala dosta dobro. Zadovoljan je radom i nastavnika i učenika, koji su ulagali velike napore da se nadomesti živa reč i rad u učionici.

“Svakako da živu reč ne može da u potpunosti zameni onlajn nastava, ali u datim okolnostima mislim da smo uspešno savladali taj period. Vraćamo se jednom boljem načinu rada, kombinovanom modelu, i nadam se da će  biti još bolje. Što se tiče praktične nastave, na primer smer frizer, ona je bila realizovana onlajna sa akcentom na teoretskom delu nastave. Učenici su dobijali promo filmove vezane za njihovo zanimanje. Praktična nastava koju naši učenici obavljaju u Tigar tajersu, prema novom planu i programu, je samo za prvi razred koji ima blok nastavu. Ostali razredi smera tehničar za polimere nemaju praktičnu nastavu. Za prvi razred blok nastavu smo odradili u prvom polugođu, ovde u školi, a do kraja godine imamo još jednu nedelju blok nastave. U zavisnosti od situacije videćemo da li će biti moguće da to bude u Kompaniji Tigar tajers. U tom odeljenju- tehničar za polimere imamo dvadeset jednog učenika po dualnom modelu obrazovanja”- izjavio je Mančić.

Ove godine školuju se tri obrazovna profila u Srednjoj stručnoj školi – tehničar za polimere, tehničar za zaštitu životne sredine i frizer. Od naredne školske godine u Školi će biti dva obrazovna profila – tehničar za polimere i frizer, kaže Mančić.

“Mi smo najzad uspostavili, zahvaljujući Kompaniji Tigar tajers, dualni model obrazovanja. I naredne školske godine ćemo upisati jedno odeljenje, najviše 30 učenika. Nadamo se da će to biti interesantno za učenike našeg grada, jer će imati mogućnost da praktičnu nastavu obave u Tigar tajersu, sklope ugovor i da nakon školovanja sebi obezbede posao. A, nije nevažno i to da će dobijati novčanu naknadu za vreme praktične nastave. Za zanimanje trećeg stepena – frizer uvek postoji interesovanje, i u planu je upis, takođe, do 30 učenika. Za vreme školovanja učenici se osposobe za rad u frizerskim salonima, a onda se i osamostale”- istakao je direktor Mančić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker