ObrazovanjeOstale vesti

Srednja stručna škola deo projekta SUPERŠKOLE – Završena poseta školi “Metodi Mitevski- Brico” u Delčevu

Devetoro učenika Srednje stručna škole vratili su se sa sedmodnevne posete školi “Metodi Mitevski- Brico” iz Delčeva u Severnoj Makedoniji. Poseta je realizovana u okviru regionalnog projekta SUPERŠKOLE koji su pokrenuli Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a koji sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministartstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ). Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Program ima za cilj da podrži proces pomirenja i izgradnje mira, kao i proces interkulturalnog dijaloga između škola i učenika kroz omladinske razmene. Učenici iz Pirota su, zajedno sa svojim vršnjacima, tokom prepodnevnih časova učestvovali u radionicama u kojima su, uz pomoć eksperata I nastavnika, obrađivane teme multikulturalizma, identiteta, izgradnje mira, rešavanja konflikata, stereotipi, predrsude itd.

U popodnevnim časovima učenici su se upoznavali sa istorijskim, kulturnim, prirodnim znamenitostima Delčeva. Između ostalog obišli su: crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, džamiju Sultan Mehmed Fatih II, Berovsko jezero, uspešne kompanije kao što su Frotirka, Bregal.

Projektom su predviđene dve razmene učenika sa školom “Metodi Mitevski-Brico” iz Delčeva u Severnoj Makedoniji. Prva poseta trajala je od 23. do 29. aprila kada je 9 učenika u pratnji direktorke škola, Marije
Ćirić i profesorke Dušice Golubović posetilo Severnu Makedoniju.

Druga poseta biće sprovedena tokom septembra meseca, kada će učenici i profesori iz Severne Makedonije biti gosti Pirota.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker