Lokalna samoupravaObrazovanje

„Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija” – U Tehničkoj školi održan Dan nauke i inovacija

U Tehničkoj školi u Pirotu održan je drugi po redu Dan nauke i inovacija koji organizuje  Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u okviru nacionalnog  projekata pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”.  Pirot je drugi grad u kojem se organizuje ovaj skup a dani nauke i inovacija  biće organizovani i u drugim gradovima širom Srbije, sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

 

 

 

Pirot ima jako veliku industrijsku tradiciju  a inovacije se odnose na industriju, potrebno je podstaći mlade ljude da rade u dobrim firmama  i da imaju sopsteven firme, takozvane startapove, reko je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.  „Mi želimo da, preko podsticajnih sredstava koje nudi Gradska uprava i država,  podstaknemo mlade ljude da se bave inovacijama. Tu mislim na inovaceije u IT sektoru ali i na inovacije u poljoprivredi, zašto da ne unaprede svoju proizvodnju i da znaju da u Pirotu i u Srbiji mogu da žive od svog rada“ – kaže Vasić.

On kaže da Grad Pirot podstiče inovacije i  nove tehnologije. „Mi smo već začetnici toga, formirali smo ZIP centar pre nekoliko godina, centar za zapošljavanje i preduzetništvo mladih i formirali smo jednu komisiju još 2016. za razvoj IT sektora, imamo rezultate, imamo strane preduzetnike ovde, imamo uspešnu IT kompaniju iz Južnoafričke Republike koja zapošljava preko 20 ljudi. Imamo izuzetno dobrog preduzetnika Piroćanca koji se vratio iz Kine koji već zapošljava ljude koji ne žive u Pirotu nego ih dovodi ovde, kaže gradonačelnik Pirota.   

On kaže da Pirot želi da bude Smart grad ali  je itekako potrebno obrazovanje i inovacije u obrazovanju. „Ono za šta se mi borimo i nadam se da ćemo uspeti jeste da osnujemo fakultet u Pirotu sa nekim inovativnim programima baziranim  na informacionim tehnologijama. „Ja se nadam da ćemo  fakultet otvoriti. Naš cilj je da ljudi žive u lepim malim sredinama kao što je Pirot a da rade u modernom okruženju i da dobro zarađuju“ – istako je gradonačelnik Vladan Vasić.

Dr Miroslav Trajanović, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnolškog razvoja i inovacija istako je da nije slučajno što se  nekadašnje Ministarstvo nauke sada se zove Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. „ Srbija ima jako dobre rezultate u nauci ali smo zaključili da se u malom broju slučajeva ti dobri naučni rezultati pretaču u nove proizvode, nove tehnologije i inovacione postupke. Zato je veliki akcenat u radu Ministarstva  na inovacijama, na stvaranju uslova da rezultati naučno itraživačkog rada budu osnova u stvaranju novih, inovativnih kompanija koje će unovčiti naučne rezultate tako što će ih pretičiti u inovativna proizvode“ –rekao je  dr Miroslav Trajanović.

Ministarstvo je pokrenulo čitav niz programa koji bi  trebalo da podrže mlade inovacione firme takozvane  startapove i kroz podršku tim inovacionim firmama pomogne da što pre stasaju i da što pre izađu na tržište i budu profitabilne.

Ideja ove promotivne kampanje je da se u celoj Srbiji predstave programi koji će biti od koristi kako  timovima koji imaju samo ideju ili  naučnim radnicima koji imaju realizovane naučne projekte, da saznaju koje su mogućnosti i da dođu do sredstava koja će im pomoći da razviju poslovne ideje. „Imamo veliki broj primera gde su startapovi postale ozbiljne firme koje imaju višemilionske prihode i zapošljavanju ogroman broj radnika – reko je državni sekretar Ministarstva nauke, tehnolškog razvoja i inovacija

Mira Zlatkov, direktorka ZIP centra za mlade ističe  da je značajno što je kampanja Ministarstva krenula sa juga Srbije i što je Pirot domaćin jedne ovakve inicijative. „Posebno je značajno što je grad  Pirot sa svojim startap centrom prepoznat kao deo inovacione infrastrukture u Sarbiji. Mi smo saradnju započeli sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj, kada smo otvorili naš startap centar gde sada podržavamo inovativno preduzetništvo i nastavljamo dobru saradnju sa Ministarstvom“ – kaže direktorka ZIP centra.

Ovo je način da se raširi informacija o tome koliko su nauka i inovacije važne za sve sfere našeg života. Na skupu su predstavljeni dostupni fondovi, poreske olakšice koje podrazumeva inovativna delatnost i sve  mogućnosti koje su na raspolaganju  onnima koji žele da se bave inovacijama. U Stratap centru posluje dvedesetak ovakvih firmi ali  u Pirotu ima dosta fizičkih lica i timova koji se bave inovacijama i kojima je potrebna podrška da  inovativne ideje razviju u poslovne ideje koje će dovesti i do upošljavanja i do razvoja uopšte.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker