Gradska hronika

Srbija nije seizmično područje, Piroćanci bezbedni daleko od granice tektonskih ploča

Geofizičar, dr Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, održala je  predavanje o temi „Tektonika ploča i zemljotresi“. Prema rečima dr Mladenović Srbija nije seizmično područje, zemljotres se u budućnosti može očekivati na Kopaoniku dok se  Pirot nalazi daleko od granice tektonskih ploča  i uopšte nije seizmično područje. Ona savetuje da građani koji su planirali  letovanje u Turskoj odlože svoje planove  jer će i u narednom periodu biti aktuelna seizmička aktivnost.  Zemljotresi  u Turskoj će biti sve slabiji ali će  ih  na tim prostorima sigurno biti  u narednih godinu dana.

Nekadašnja učenica Gimnazije,  dr Ana Mladenović, mlada naučnica koja je u svom radu objedinila nekoliko naučnih disciplina: geologiju, speleologiju i seizmologiju, objašnjava da zemljotresi nastaju zbog tektonskih pokreta u zemljinoj kori odnosno oslobađanjem toplote iz zemljine unutrašnjosti u vidu kretanja tektonskih ploča. “Zemljina kora je podeljena na više ploča, najčešće se govori o šest manjih i šest većih, ali ima još mnogo manjih, granice između tih ploča su rasedi duž kojih kojih se tektonske ploče kreću” – objašnjava dr Mladenović. “Tektonske ploče mogu da se kreću na tri načina, da se sudaraju, razilaze i  mimoilaze kao  u slučaju najnovijeg zemljotresa u Turskoj. Arabijska ploča se mimoilazi sa Anadolijskom pločom i to je izazvalo zemljotres u Turskoj”- kaže dr Ana Mladenović.

Srbija nije preterano seizmična i ima relativno slabe zemljotrese. Najveći zemljotres u Srbiji zabeležen je na Kopaoniku 1980. godine sa magnitudom od 5,9 što je manje od najjačeg naknadnog udara ovog zemljotresa u Turskoj, objašnjava mlada naučnica. Prema njenim rečima zemljotresi koji se sada dešavaju u Turskoj u našoj zemlji nisu ni teoretski mogući zato što se Srbija nalazi u unutrašnjosti kontinenta. Najbliža granica tektonske ploče Srbiji je granica između Jadranske mikro ploče koja leži ispod Jadranskog mora i Dinarida, ta granica ide celom dužinom Albanije, Crne Gore i Hrvatske  i zato su zemljotresi u Albaniji, Crnoj Gori i Grčkoj najjači. Tektonska energija slabi kako dolazi do unutrašnjosti kontinenta zato se kod nas retko dešavaju zemljotresi veće jačine. Pirot uopšte nije seizmično područje  jer se nalazi daleko od granice tektonskih ploča.

Dr Ana Mladenović kaže da se zemljotresi  mogu predvideti, na osnovu raseda odnosno prekida u zemljinoj kori. Stručnjaci predviđaju okvirno period kada su mogući zemljotresi i koje jačine ali se ne može sa sigurnošću preciziradi tačno vreme zemljotresa.

U Srbiji bi se najjači zemljotres mogao dogoditi na Kopaoniku magnitude 6,1 ili 6,2 stepena Rihterove skale i to bi,  prema rečima dr Mladenović, bio slabiji zemljotres od onog koji se pre dve godine dogodio u Petrinji.

U slučaju zemljotresa najvažnija je pribranost i pravilna reakcija. “Ako ljudi krenu da istrčavaju tokom zemljotresa iz svojih kuća postoji opasnost da se u trenutku najvećeg podrhtavanja zadese na stepeništu koje je strukturno najnestabilniji deo svakog objekta što predstavlja najveću opasnost.

Dr Ana Mladenović kaže da će u Turskoj i u narednom period biti aktuelna seizmička aktivnost, zemljotresi će biti sve slabiji ali će se  na tim prostorima sigurno u narednih godinu dana dešavati zemljotresi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker