Gradska hronika

Srbija najviše radi na poboljšanju položaja Roma

U okviru projekta “Romska omladinska nacionalna mreža u Evropi”, mladi romski lideri iz Pirota Aleksandar Durmišević i Miloš Manić, iz Udruženja građana “Ternipe”, boravili su u Nemačkoj u Hanoveru na skupu mladih romskih lidera iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Nemačke.

12305982_977282782342769_2078192957_n

Kako je Durmišević kazao Pirotskim vestima, na skupu u Nemačkoj, koji je organizovan u okviru Erasmus programa EU, predstavnike Srbije birala je Romska omladinska organizacija “Rromano futuro”(Rromane Čhavra), a po završetku skupa na kome su svi mladi romski lideri prezentovali dokle se u njihovim zemljama stiglo sa poboljšanjem položaja romske populacije, jedan od zaključaka je i da Srbija najviše radi na rešavanju ovog problema.

-Trening je obuhvatao 12 radionica, mi smo bili na radionici o priznavanju svoje nacionalnosti i azilskim i izbegličkim pravima u Nemačkoj. Posetili smo i sedište “Partije zelenih”, koja je opozicija u gradu Hanoveru i razgovarali sa njima o Romima koji su azilanti u Nemačkoj, o tome kakva prava imaju. Ova partija se zalaže za ljudska prava a najviše će se boriti za pomoć i poboljšanje položaja Roma i Romkinja u Nemačkoj. Pre svega kod njih je bitno da mladi Romi pohađaju njihovu školu osnovnu i srednju, nauče njihov jezik kako bi odmah po završetku škole, po njihovom zakonu, Nacionalna služba za zapošljavanje mogla da im nađe posao. Upoznali smo i kolege iz Makedonije, Crne Gore i Nemačke, prezentovali smo naš grad Pirot i pričali kakvo je stanje sa našim romima u našem naselju i da li idu na azil, jer je to problem ne samo u Pirotu nego i u celoj Srbiji. Srbija se pokazala kao zemlja gde se najviše radi na poboljšanju položaja Roma i Romkinja i koje radi najviše sa mladima, posebno imajući u obzir i to da učestvujemo u procesu donošenja odluka-kaže Durmišević za Pirotske vesti.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker