Srbija

“Srbija i EU – Oprema za privredu“ – 3,1 milijarda bespovratnih sredstava za srpske privrednike

Ministarstvo privrede  u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji realizuje program „Srbija i EU – Oprema za privredu“. Programom je obezbeđeno bespovratno 3,1 milijarda dinara za finansijsku podršku preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme. Ministarstvo privrede obezbedilo je 1,9 milijardi dinara a dodatna sredstva za realizaciju Programa obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19.

“U okviru Programa Opreme koji je najinteresantniji za naše preduzetnike i privrednike, izdvojeno je 1,9 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije, a ove godine je i Evropska unija prepoznala njegov značaj. Sa sredstvima EU, preko 600 srpskih privrednika ima na raspolaganju 3,1 milijardu dinara bespovratnih sredstava. Drugim rečima obezbeđeno je 25 % sredstava bespovratno, dok je učešće samih privrednika 5 % dok se ostatak sredstava obezbeđuje preko kredita kod partnera – banaka i lizing kuća“, rekla je na predstavljanju Programa Anđelka Atanasković, ministar privrede u Vladi Republike Srbije.

“Ovaj program uz doprinos Evropske unije od 10 miliona evra će definitivno pomoći srpskim kompanijama da rastu i razvijaju se, modernizuju svoju proizvodnju ili usluge i budu više održive i ekološke kroz, na primer, ugradnju solarnih panela. Očekujemo da će do 600 mikro i malih preduzeća širom Srbije moći da dobije sredstva za opremu – zahvaljujući finansijskim sredstvima od Vlade Srbije i Evropske unije”, izjavio je ovom prilikom ambasador  EU u Srbiji, Emanuel Žiofre.

Kroz pružanje finansijske podrške za kupovinu nove opreme, sektor mikro i malih preduzeća, preduzetnici i zadruge unaprediće proizvodne kapacitete. Javni poziv za učešće u Programu otvoren je 1. juna.

Javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše a najkasnije do kraja ove godine. Više informacija o Programu „Srbija i EU – Oprema za privredu“ i kriterijumima za učešće možete videti na portalu https://preduzetnistvo.gov.rs/.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker