Lokalna samouprava

Srbija i Bugarska zajedno će kod Evropske komisije tražiti pomoć za unapređenje infrastrukture, otvaranje novih graničnih prelaza, izgradnju intermodalnih terminala sa obe strane granice

Danas je na važnom međunarodnom sastanku u Pirotu kome je prisustvovao ministar građevine u Vladi R. Srbije Goran Vesić i njegov bugarski kolega Hristo Aleksijev, zamenik predsednika Vlade Bugarske i ministar saobraćaja, najavljeno da će dve države u narednom periodu raditi na otvaranju novih železničkih i malograničnog prelaza kod Pirota, ali i da će zajednički tražiti novac od Evropske komisije za buduće velike infrastrukturne projekte poput izgradnje intermodalnih terminala sa obe strane granice, ali i pomenuto otvaranje novih graničnih prelaza između Srbije i Bugarske.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić otvarajući sastanak zahvalio se svima koji su pomogli u rešavanju skorašnje krize sa izlivanjem amonijaka kod Pirota, dodao da Grad Pirot ima odličnu saradnju sa opštinama iz susedne Bugarske, posebno iz pograničnog regiona i izrazio nadu da će Pirot biti domaćin još sličnih važnih međunarodnih sastanaka, ali koji će imati kao osnovni povod – dalje poboljšanje ekonomske saradnje, unapređenje infrastrukture dve zemlje i druge slične povode.

Ministar Aleksijev je kazao da je nesreća koja se dogodila kod Pirota još jednom potvrdila odlične odnose dve zemlje i podsetio da je nedavno Srbija izašla u susret Bugarskoj, prilikom poplava kod Dunava.

-Infomisao sam kolegu Vesića da Bugarska čini velike napore na izgradnji železničke pruge od Sofije do granice sa Srbijom pa mi je drago da sam čuo da će i Srbija početi da renovira prugu od Niša do Dimitrovgrada. Trenutno, zbog situacije sa ratom u Ukrajini, imamo veliko povećanje obima saobraćaja sa Istoka ka Zapadu, preko naše dve zemlje. To moramo da iskoristimo zajedničkim naporima i traženjem od Evropske komisije da finansira naše zajedničke projekte koji će za cilj imati upravo unapređenje infrastrukture-kazao je Aleksijev i dodao da će se raditi na otvaranju dva nova železnička prelaza u reonu Istočne Srbije i novog malograničnog prelaza kod Pirota kako bi se rasteretila Gradina tokom letnjeg špica.

Ministar građevine Goran Vesić uručio je zahvalnice svima koji su zaslužbi za rešavanje krizne situacije sa izlivanjem amonijaka. Priznanja je Vesić uručio najpre svom kolegi iz Bugarske Aleksijevu, bugarskim železničarima, ali i gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću, načelniku Policijske uprave Pirot Dejanu Tošiću, komandiru Sektora za vanredne situacije u Pirotu Miljanu Pančiću, Železnicama Srbije, Srbija kargo, Infrastrukturi, direktorkama Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Elizabeti Aleksić i Doma zdravlja Pirot dr Suzani Stanković i mnogim drugima koji su doprineli uspešnom okončanju ove krizne situacije.

 

Obišao vozom deonicu od Sopotskog Hana do Pirota

Ministar Vesić je vozom obišao deonicu od Sopotskog Hana do Pirota, glavne Železničke stanice u ovom gradu, kako bi se lično uverio u stanje pruge na pomenutoj deonici, na kojoj je došlo do iskliznuća kompozicije sa amonijakom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Горан Весић (@vesicg)

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker