Gradska hronika

Spremnost sistema za grejnu sezonu prioritet pirotske Toplane – Investicije se ne zanemaruju

U ovom periodu godine jedan od najvažnijih poslova u pirotskoj Toplani jeste redovan godišnji remont pred nastupajuću grejnu sezonu. Kako nam je rekao direktor Toplane, Bratislav Ćirić, deo planiranih poslova se privodi kraju, da bi se posle godišnjeg odmora radnika, pre svega tehničkog sektora, intenzivirali finalni radovi. Paralelno sa tim u Toplani se radi na planiranim investicijama. Odmah posle završetka grejne sezone završen je toplovod u naselju Senjak u dužini od 50 metara, urađeno je snimanje i izolacija, a teren je vraćen u prvobitno stanje.

Prema planu i programu Toplana nastavlja sa projektom SKADA sistema u koji je već uvezano oko 60 toplotnih podstanica.

“Investicije u projakat SKADA su se pokazale više nego opravdane. Ovaj sistem je u drugom delu grejne sezone dao fenomenalne rezultate. Nastavićemo sa tim projektom u zavisnosti od situacije u okruženju i privredi, odredićemo broj podstanica sa kojim će se nastaviti projekat. Bilo bi dobro da ove godine zaokružimo taj proces i da svih sto i nešto podstanica bude uključeno u sistem, ali moramo da vodimo računa i o narednoj grejnoj sezoni, ceni gasa koja je vrlo neizvesna, ima tu još mnogo drugih nepoznanica. Naš plan je prilično ambiciozan za ovu godinu pa ćemo u toku ove pauze da donosimo odluke šta je prioritet da se završi. Ako nešto i ostane prenećemo to u narednu godinu. Sve su to projekti koji unapređuju rad Toplane, a samo funkcionisanje sistema grejanja nije u direktnoj zavisnosti od njih” – kaže Ćirić.

Kada je reč o projektu koji bi omogućio prelazak na biomasu urađen je predlog projekta. Razmatra se pitanje buduće lokacije na prostoru sadašnje Energane, ali da se ne ugrozi sistem za gas i mazut. Prelaskom na biomasu pirotska Toplana se neće odreći mazuta i gasa i na raspolaganju će imati tri energenta. Posle definisanja lokacije uslediće javne nabavke za idejno rešenje i sam projekat, a onda će u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima početi i konkretni radovi izjavio je, direktor, Bratislav Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker