Lokalna samouprava

Spremnost jedinica civilne zaštite u Okrugu na visokom nivou, ocenjuje načelnica Dragana Tončić

Na sastanku koji je načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, organizovala povodom Dana civilne zaštite, ukazano je na značaj ovog sektora stvaranja uslova za dalje unapređenje. Pored izvestilaca iz svih opština Pirotskog okruga i Grada Pirota, sastanku su prisustvovali predstavnici Šumskog gazdinstva, Crvenog krsta, JP Komunalac, vojske i policije. Načelnica Okruga kaže da je sektor civilne zaštite bio vrlo devastiran u našoj zemlji ali  se ponovo uspostavlja preko Ministarstva unutrašnjih poslova i vraća mu se mesto koje mu pripada.Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga

Uloga civilne zaštite je da pomaže redovnim jedinicama kako bi se sačuvali ljudski životi i materijalna šteta bila što manja kao i zaštita životne sredine, ističe načelnica Okruga, Dragana Tončić,  koja je ujedno i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije. Ona podseća da je do sada  formirano 111 jedinica civilne zaštite dok je osnovnu obuku prošlo  preko 2.800 kandidata. Ove jedinice spremne su da  reaguju u slučaju velikih katastrofa, zemljotresa, poplava, odrona, nesreća.

U radnom delu sastanka su izvestioci iz Babušnice, Dimitrovgrada, Bele Palanke i Pirota predstavili planove  i postignute rezultate u proteklom periodu. „S  obzirom da smo imali blagu zimu  nije bilo potrebno dodatno angažovanje mehanizacije i ljudstva“ – rekla je načelnica Okruga i dodala da je poslednji akcident koji se dogodio na pruzi pokazao kakva je uloga i značaj ovakvih jedinica kao što je  Dobrovoljno vatrogasno društvo čiji su članovi  bili angažovani.

Na osnovu razgovora sa  izvestiocima, načelnica Okruga kaže da postoiji mogućnost da Dobrovoljno vatrogasno društvo u narednom periodu bude formirano u Babušnici dok su izvestioci iz Dimitrovgrada i Bele Palanke pojasnili da su  vatrogasne jedinice u okviru MUP-a dovoljne, lokacijski su  pozicionirane da mogu brzo i adekvatno  da reaguju, tako da ove dve opštine nemaju potrebu za formiranjem vatrogasnih jedinica civilne zaštite – rekla je, Dragana Tončić, načelnica Pirotskog upravnog okruga.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker