Sport

Sportsko srce Marka Davidovića

Pirotski fudbaler, prvotimac Radničkog Marko Davidović pravi je primer koliko jaka može da bude ljubav prema sportu, tačnije fudbalu. Teške povrede, koje je Marko zadobijao u nizu, nisu ga obeshrabrile da se bavi sportom i igra za pirotske “bele”. Marko je prošle godine doživeo čak tri teške povrede. Iako bi mnogi nakon takvih “padova” prestali da se bave fudbalom i sportom, Davidoviću to ne pada na pamet. Naprotiv, on želi da svojim primerom, pošalje poruku mladim sportistima da ne prestaju da se bave sportom, jer ih bavljene sportom i usponi i padovi koji se dešavaju u sportu, mogu učiniti boljim ljudima i predstavljaju važne životne lekcije.
marko davidovic_resize
-Svi mi u životu imamo uspone u padove. Tako se i meni desilo da doživim u toku prošle sezone može se reći tri pada u svom životu. Krenimo redom. Krajem aprila prošle godine igrao sam sa prvim timom Radničkog utakmicu sa Hajduk Veljkom u Negotinu. Do tog dana odnosno do 30. minuta utakmice moglo bi se reći da sam bio u životnoj formi. Tokom mog prodora s desne strane, gde sam prešao dva protivnička igrača, odjednom sam sa moje leve strane video siluetu kako juriša na mene, ne na loptu već baš na mene. Pokušao sam da izbegnem taj pogibeljni start protivničkog igrača ali bez uspeha i dobio sam udarac u levi skočni zglob od koga nisam mogao da ustanem i stanem na levu nogu. Odmah sam zamenjen i kolima hitne pomoći prebačen u bolnicu u Negotinu, gde je izvršeno rendgensko snimanje i konstantovano naprsnuće skočnog zgloba. Noga mi je stavljena u gips i za mene je prvenstvo tada bilo završeno. Gips sam nosio dve nedelje, nakon toga još toliko fizikalne terapije i još mnogo vežbi koje su mi pomogle u oporavku. U početku mi je bilo mnogo teško da se priviknem na novonastalu situaciju, gde sam ograničen na kretanje uz pomoć štaka, uvek je neko morao da bude uz mene, i zavisio sam od pomoći drugih. Takodje, bilo je i psihičkih problema. Sanjao sam kako još uvek igram fudbal, ali kad se probudim vidim svoju nogu u gipsu. Tada sam znao i da pustim koju suzu ali tu su uvek bili moji pravi prijatelji i roditelji koji su mi davali moralnu podršku i uz kojih sam uspeo da preprodim loše trenutke-kaže Davidović.
davidovic_resize

Nakon dva meseca pauze krenula je nova sezona.

-U želji da što pre zaboravim na povredu i da se dokažem novom šefu stručnog štaba, 10. jula prilikom rada na treningu došlo je do nove povrede, gde sam povredio desni skočni zglob. Nakon jakih bolova i pregleda klupskog lekara odveden sam u bolnici gde su mi utvrdili da je došlo do još jedne ozbiljnije povrede i lekari su rekli da moraju nogu da stave ponovo u gips. Tada sam skroz bio potonuo, bilo mi je mnogo teško, nisam mogao da verujem šta se dešava. Bilo mi je krivo jer nisam uspeo da se nametem novom šefu stručnog staba. Oporavak je trajao 3-4 nedelje. I nakon te povrede stao sam ponovo na noge i krenuo lagano sa treninzima, preprodio sam i to i krenu dalje-kaže Davidović.
marko davidovic_2
Treća teška povreda, takoreći u nizu, dogodila se  krajem prošle godine.
-Pri kraju polusezone ostalo je da odradimo par treninga do zimskog odmora. Bio je 26. decembar, kada sam te famozne 2015. godine doživeo da stavim i treći put gips na nogu, ovoga puta na zglob leve noge. Ni danas nisam svestan kako sam uspeo da doživim tu povredu, kopačka se jednostavno zalepila za loptu, i u tom trenutku inercija je napravila svoje, napravio sam takoreći salto unaped i osetio jak bol u zglobu leve noge, gde sam ponovo zbrinut na ortopediji, gde su mi ponovo stavili gips, i opet štake, i opet oporavljanje-kaže Davidović uz poruku i dodaje:
-Nikada mi za to vreme nije pala na pamet pomisao da prestanem da se bavim fudbalom. Upravo to je nešto što od sportista pravi kasnije dobre ljude jer im pomaže da u teškim trenucima, umesto da odustanu, stisnu zube i nastave dalje. Najlakše je odustati. Zbog toga i želim da poručim mladim Piroćancima da se što više bave sportom, za to bar u Pirotu postoje odlični uslovi, bolji nego ikada-zaključuje Davidović.
marko davidovic_1
A.Ć.
fotografije Aleksandar Ćirić/Martin Nešić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker