Specijaliteti iz Pirota hit na Sajmu turizma u Beogradu
Mnogobrojni pirotski specijaliteti poput peglane kobasice, jela sa Stare planine, pirotski kačkavalj i mnogi drugi pravi su hit na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma koji se održava u Beogradu i na kome svoj štand ima i Turistička organizacija Pirot.
Kako je Pirotskim vestima izjavio direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, reč je o najvećem događaju ovakve vrste u ovom delu Evrope na kome učestvuje više od 1.100 izlagača iz zemlje i inostranstva.
– Pirotski štand na kome centralno mesto zauzimaju naši najpoznatiji brendovi poput pirotske peglane kobasice, pirotskog kačkavalja, pirotskog ćilima, kao i staroplaninska jela, zauzima centralno mesto u hali 4. Sajam traje od 19. do 22. februara i okuplja izlagače iz 50 zemalja iz celog sveta. Na našem štandu potrudili smo se da prezentujemo kompletnu turističku ponudu našeg kraja i mogu da kažem da je interesovanje zaista ogromno. Prezentovali smo i sajmove koje organizujemo, od Sajma peglane kobasice, preko Sajma staroplaninske hrane, ali i Pirot u celini. Ogromno interesovanje vlada i za boravkom u staroplaninskim selima zbog čega smo spremili atraktivne ponude u vidu tura koje podrazumevaju obilaske manastira, vodopada, kao i ture za ljubitelje lova i ribolova. Danas su prezentaciju svojih jela imale i žene iz Udruženja žena sa sela “Temštanka”, koje su oduševile sve prisutne svojim gurmanlucima – kazao je Zlatkov Pirotskim vestima.
Zlatkov dodaje da Turistička organizacija Pirot sa nestrpljenjem očekuje početak nove turističke sezone jer je zabeleženo enormno povećanje broja noćenja u Pirotu, kako u seoskim domaćinstvima, tako i u gradu.
– Primera radi 2012. godine imali smo 12.500 noćenja, a 2014. čak 27.500 noćenja što je zaista značajan rezutat. Očekujemo da to bude još bolje ove sezone jer se očekuje početak rada novog hotela u centru grada, nekadašnjeg hotela “Pirot” koji će kompletnu turističku ponudu našeg grada podići na jedan značajno viši nivo – kazao je Zlatkov.
tekst i foto A.Ć.