Pirot - Mali Jerusalim

Spasovdan i Sveti German u istom danu

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obeležava 40 dana nakon Vaskrsa. Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Gospod pokazao da je jači od smrti, a njegovi učenici su se našli za trpezom tog dana, šest nedelja od njegovog vasksenja. Tada im se obratio: “Idite po svem svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen”. Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetog ne izlaze iz Jerusalima. Tako su i mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spsavati u veri – odatle naziv Spasovdan. Tako se U Srpskoj pravoslavnoj crkvi na ovaj dan organizuje Spasovdanska litija.crkva pirot pravoslavlje

Danas je i slava Svetog Germana u narodu poznatijeg kao Sveti Đerman. Narod ga slavi kao svetitelja zaštitnika od grada, poplava i suša. Takođe se veruje da će godina biti plodna ako zagrmi na ovaj dan. Inače, Sveti German je patrijarh carigradski. On je bio sin prvog carskog senatora koga je ubio car Konstantin Pogonet, a njega kao mladića uškopio i silom oterao u manastir. Kasnije je postao episkop, a zatim i patrijarh. Poslednjih deset godina života proveo je u manastiru gde ga je car prognao sa patrijarskog mesta. Umro je 740.godine.

Ova dva praznika gotovo nikada ne padaju u isti dan, Spasovdan menja datum i uvek je u četvrtak a Sveti German se uvek proslavlja 25. maja. U Pirotskom kraju se slave kao seoske slave u pojedinim selima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker