Lokalna samouprava

SORA Pirot: Prošle četiri decenije!

Od početka Savezne omladinske radne akcije Pirot (SORA), prošle su tačno četiri decenije. Reč je o  radnoj akciji,koja je trajala desetak godina i tokom koje je na pirotskom delu Stare planine, pošumljeno preko 2.000 hektara goleti zimzelenim šuimama koje su potpuno izmenile čitav krajolik oko Zavojskog jezera i na celoj planini.

Komandant  Akcije bio je Veroljub Mihajlović, a Goran Nikolić bio je jedan od mnogobrojnih  brigadira koji se priseća ovog poduhvata koji je za današnje prilike nepojmljiv.

U tom preridu, na Staroj planini je, ukupno radilo 135 brigada iz cele SFRJ. To znači da je ukupno  bilo između 5 i 6 hiljada omladinica. Bilo je, osim njih i starijih ljudi, ali i pionira koji su sticali radne navike i svi smo, naravno radili besplatno, ali smo stekli dragocena životna iskustva koja se mogu naučiti samo na akcijama.

Radilo se na goletima oko celog Zavojskoj jezera i to na lokacijama gde mašine nisu mogle da priđu i odrade posao kao što je krčenje priobalja, velikih kosina i sličnih nepristupačnih  terena.

Bilo je i briogada iz inostranstva, a upamtio sam da se desilo ji jedno venčanje.

Kompletan pošumljeni kompleks je i tada i tada bio najveći na Balkanu-kaže Nikolić i dodaje da nažalost mnogi brigadiri danas nisu među nama. U sećanju su ostali i nastupi-koncerti  najpoznatijih  muzičara SFRJ u  školama  u kojima su tokom leta brigadiri bili smešteni.

fotografije  arhiva PV sa poslednje proslave jubileja SORA Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker