Lokalna samouprava

SORA Pirot: Prošle četiri decenije!

Od početka Savezne omladinske radne akcije Pirot (SORA), prošle su tačno četiri decenije. Reč je o  radnoj akciji,koja je trajala desetak godina i tokom koje je na pirotskom delu Stare planine, pošumljeno preko 2.000 hektara goleti zimzelenim šuimama koje su potpuno izmenile čitav krajolik oko Zavojskog jezera i na celoj planini.

Komandant  Akcije bio je Veroljub Mihajlović, a Goran Nikolić bio je jedan od mnogobrojnih  brigadira koji se priseća ovog poduhvata koji je za današnje prilike nepojmljiv.

U tom preridu, na Staroj planini je, ukupno radilo 135 brigada iz cele SFRJ. To znači da je ukupno  bilo između 5 i 6 hiljada omladinica. Bilo je, osim njih i starijih ljudi, ali i pionira koji su sticali radne navike i svi smo, naravno radili besplatno, ali smo stekli dragocena životna iskustva koja se mogu naučiti samo na akcijama.

Radilo se na goletima oko celog Zavojskoj jezera i to na lokacijama gde mašine nisu mogle da priđu i odrade posao kao što je krčenje priobalja, velikih kosina i sličnih nepristupačnih  terena.

Bilo je i briogada iz inostranstva, a upamtio sam da se desilo ji jedno venčanje.

Kompletan pošumljeni kompleks je i tada i tada bio najveći na Balkanu-kaže Nikolić i dodaje da nažalost mnogi brigadiri danas nisu među nama. U sećanju su ostali i nastupi-koncerti  najpoznatijih  muzičara SFRJ u  školama  u kojima su tokom leta brigadiri bili smešteni.

fotografije  arhiva PV sa poslednje proslave jubileja SORA Pirot

Tagovi

Slične vesti

Back to top button
Close