Lokalna samouprava

Solarni ćilim stigao u Pirot. Uskoro će krasiti Crveni trg i biti još jedan zaštitni znak našeg grada

Rad akademskog umetnika iz Berlina Dušana Rodića – “Solarni ćilim”, koji predstavlja njegov poklon gradu Pirotu, stigao je nakon carinskih procedura u Pirot i uskoro će biti postavljen na mesto koje je odredio sam umetnik Rodić prilikom svoje posete našem gradu krajem prošle godine. Reč je o lokaciji na Crvenom trgu, iznad prolaza ka nekadašnjem Radio Pirotu. Kako će izgledati novi zaštitni znak našeg grada možete pogledati na fotografiji – ilustraciji ispod. Reč je o umetničkoj instalaciji napravljenoj od solarnih ploča čije šare neodoljivo podsećaju na pirotski ćilim. 

Ovako će izgledati novi zaštitni znak našeg grada

Ovu vest je potvrdio Pirotskim vestima i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. Po njegovim rečima, ovaj poklon umetnika Rodića koji će uskoro biti postavljen u centru grada, još jedan je dokaz da centar Pirota ne nosi slučajno epitet najveće galerije na otvorenom u zemlji, s obzirom na radove istaknutih svetskih vajara koji su postavljeni  Belom trgu, i Solarni ćilim koji će uskoro biti postavljen na Crvenom trgu.

Takođe, tu je i Jabučilo, takođe poklon svetskog imena iz oblasti umetnosti – Zorana Mojsilova koji se nalazi u parku na Kaleu.

Dušan Rodić živi i stvara u Berlinu u Nemačkoj. Inspiraciju za svoj Solarni ćilim našao je upravo u šarama pirotskog ćilima, zbog čega je odlučio da svoj rad pokloni Pirotu. On je naišao na ogromno razumevanje i podršku lokalne samouprave u Pirotu.

Vladica Tošić, zamenik predsednika Gradske skupštine kazao je Pirotskim vestima da je procedura transporta i carinjenja ovog umetničkog dela koje je velikih gabarita, trajala nekoliko meseci. Uspešno je završena i narednih dana će početi, u saradnji sa Javnim preduzećem za planiranje i izgradnju grada da se radi na montaži ovog jedinstvenog umetničkog dela koje je napravljeno od solarnih ploča-kazao je Tošić Pirotskim vestima.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker