Ostale vesti

Solarna Stara: Podržimo izgradnju prvih zadružnih solarnih elektrana na Staroj planini!

U saradnji sa meštanima staroplaninskih sela Dojkinci i Temska i gradom Pirotom, Energetska zadruga Elektropionir 21. juna u 11.13 č, na dan letnje dugodnevice, pokreće donacijsku kampanju Solarna Stara kako bi se prikupila novčana sredstva za izgradnju solarnih elektrana, čiji će ukupan prihod ići direktno lokalnoj zajednici. Ovo će biti prve zadružne solarne elektrane u Srbiji! Solarne elektrane biće izgrađene na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci.

Staroplaninski kraj je odlučnošću i upornošću meštana lokalnih sela, i uz podršku koju su dobili širom Srbije, uspeo da zaustavi izgradnju malih hidroelektrana, čiji način gradnje i eksploatacije nisu održivi. Za razliku od malih hidroelektrana, energija dobijena od sunca je svima dostupna i čista. Kampanjom Solarna StaraEnergetska zadruga Elektropionir želi da pokaže da svi građani mogu biti pokretači promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore. Energija mora biti čista i može biti u zajedničkom vlasništvu.

Svojom donacijom, putem platforme Donacije.rs, građani mogu direktno pomoći  izgradnju solarnih elektrana u Temskoj i Dojkincima. Sav godišnji prihod, koji se u narednih 25 godina ostvari od proizvodnje i prodaje električne energije iz ovih elektrana, biće stavljen na raspolaganje lokalnim udruženjima i organizacijama, za aktivnosti koje unapređuju život zajednice.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1.680.000 dinara. Članovi i članice Elektropionira su uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava već prikupili polovinu ovog iznosa, a sada je potrebna podrška građana da bi se prikupilo još 840.000 dinara, kako bi se započelo sa proizvodnjom solarne energije u dva staroplaninska sela.

Ukoliko se ovom kampanjom postigne veći iznos od traženog, preći će se i na planiranje i prikupljanje sredstava za izgradnju elektrana veće snage. Kampanja na platformi Donacije.rs: https://www.donacije.rs/projekat/solarna-stara/

Energetsku zadrugu Elektropionir osnovala je u decembru 2019. godine grupa entuzijasta koji su se na različite načine bavili obnovljivim izvorima energije i inovativnim načinima građanskog organizovanja. Cilj nam je da demonstriramo ekološki i ekonomski održiv način proizvodnje energije, zasnovan na principima zadrugarstva. Radimo na uspostavljanju mreže decentralizovanih solarnih elektrana i solarnih parkova u kolektivnom vlasništvu. Naš kurs ,,Solartehnika narodu” do sada je pohađalo preko 200 učesnika širom Srbije.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker