Lokalna samouprava

Solarna elektrana u Komunalcu počela sa radom, očekuje se da zadovolji kompletne potrebe ovog preduzeća za električnom energijom

Uskoro će na skoro svim javnim preduzećima u gradu biti instalirane solarne elektrane čime će se ostvariti velike uštede u potrošnji električne energije. Gradonačenik Pirota mr Vladan Vasić danas je sa šefom kabineta Aleksandrom Ćirićem obišao prvu takvu elektranu, koja je instalirana u JP Komunalac, a po rečima direktora ovog preduzeća Bobana Tolića, zahvaljujući elektrani snage 27 kilovata, ostvariće se uštede u visini godišnje potrošnje električne energije, odnosno preko 1.5 miliona dinara godišnje. Vrednost investicije je oko 30.000 evra, a po rečima Tolića, ovo ulaganje će se isplatiti za svega par godina. 

Po rečima gradonačelnika Vasića, u cilju poboljšanja efikasnosti i smanjenja troškova električne energije, koji su sve veći u doba globalne energetske krize, Komunalac je prvo preduzeće koje je dobilo solarnu elektranu, a u narednih nekoliko meseci će solarne elektrane još većeg kapaciteta biti izgrađene i u ostalim javnim preduzećima, Vodovodu i Regionalnoj deponiji Pirot.

-Povećanje cena električne energije je ubrzalo naše planove sa izgradnjom solarnih elektrana. U Vodovodu i na Regionalnoj deponiji pravimo projektnu dokumentaciju za solarne elektrane pet puta veće snage – po 150 kilovata. Ovih dana treba da bude postavljena mala solarna elektrana i na krovu Ekonomske škole čime će se takođe ostvariti uštede. Razmišljamo da u budućnosti na krovu Zatvorenog bazena, krovu Sportske hale, Zapadnoj tribini Gradskog stadiona takođe postavimo solarne elektrane, kako bi se što veća ušteda energije ostvarila-kazao je Vasić.

Direktor Komunalca Boban Tolić kazao je da je u toku probni rad elektrane, sve je u redu, potrebni su neki papiri iz Katastra kako bi se predali papiri Elektrodistribuciji kako bi se uključili u njihov sistem gde bi predavali višak električne energije.

-Instalirali smo 27 kilovata, biće 30 kad se dorade neki paneli. Naši proračuni pokazuju da će ova snaga solarne elektrane zadovoljiti sve naše potrebe za električnom energijom pa bi na kraju godine, kada prebijamo sa Elektrodistribucijom, verovatno biti na nuli-kazao je Tolić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker