Obrazovanje

Solarna elektrana na krovu Ekonomske škole u Pirotu

Na krovu  Ekonomske škole u Pirotu instalirana je solarna elektrana snage 15 kw i radiće po režimu rada prodavac – kupac.  Nakon ugradnje dvosmernog brojila elektrana će biti pušetna u rad. Elektrana će proizvoditi električnu energiju za potrebe škole a viškove će plasirati u mrežu.

Solarna elektrana na krovu Ekonomske škole Pirot je finansirana od strane Fondacije za otvoreno društvo u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike u okviru projekta “Solarni paneli i škole”. Ovo je prvi projekat ovakve vrste u Srbiji. Veliku podršku realizacij ovog projekta, pružila je gradska uprava Pirot. Vrednost projekta je oko 2.100.000 dinara.

Instalacijom solarne elektrane, predviđa se ušteda od 20% utrošnje elektirčne energije ili oko 350.000 dinara na godišnjem nivou. Sredstva koje škole bud uštedela, biće iskorišćena za saniranje i zamenu stoolarije u školi i druge vidove uštede toplotne energije.

U okviru ovog projekta, održana je i dvodnevna edukativna radionica a realizator je bila energetska zadruga Elektropionir iz Beograda. Realizacijom ovog projekta, Ekonomska škola Pirot i Grad Pirot će i u oblasti ekološki prihvatljive proizvodnje električne energije biti lideri u Srbiji.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker